Oranje wint afscheidswedstrijd Sneijder tegen Peru

Het Nederlands elftal heeft het afscheidsduel van Wesley Sneijder donderdagavond in de Johan Cruijff Arena opgeluisterd met een 2-1 zege tegen Peru.

Pedro Aquino dreigde het Oranje-feestje even te verstoren. Al na twaalf minuten bracht hij Peru op een 1-0 voorsprong. Twee doelpunten van Memphis Depay deden de balans uiteindelijk toch nog in het voordeel van het Nederlands elftal doorslaan: 2-1.

Debutant
De gelijkmaker kwam tot stand na uitstekend voorbereidend werk van debutant Frenkie de Jong, die direct een assist liet noteren. Memphis schoot in de lange hoek raak. Acht minuten voor tijd was de Oranje-spits opnieuw trefzeker, ditmaal na een gekraakt schot van Quincy Promes. En daarmee kreeg het elftal van Ronald Koeman weer wat meer vertrouwen voor het eerste duel in de Nations League, zondag in Parijs tegen wereldkampioen Frankrijk.  

Recordinternational Wesley Sneijder ging na zestig minuten onder een ovationeel applaus van de toeschouwers naar de kant. Na 134 interlands is het klaar voor Sneijder, die zich in zijn afscheidswedstrijd niet kon onderscheiden. Hij werd door al zijn ploeggenoten geknuffeld voordat hij plaatsmaakte voor Quincy Promes. 'Wesley bedankt!', zongen de 40.000 fans in de Arena.

De Utrechter debuteerde op 30 april 2004 in de oefeninterland tegen Portugal (1-1) als invaller in het Nederlands elftal. Al in zijn derde interland, in de play-offs voor het EK 2004, greep Sneijder de hoofdrol. Met een doelpunt en vier assists leidde hij Oranje langs Schotland (6-0) naar het EK in Portugal. De nummer 10 groeide daarna uit tot een van de boegbeelden van de nationale ploeg. Sneijder blonk vooral uit op het WK 2010, waar Oranje in de finale tegen Spanje in de verlenging onderuit ging (0-1). Op het WK 2014 pakte Sneijder brons met de nationale ploeg.

Oranjefan
Na 134 interlands, 31 doelpunten, talloze assists, drie EK's en drie WK's, is de interlandcarrière van Sneijder voorbij. De 34-jarige Utrechter, die groot werd bij Ajax en daarna uitkwam voor Real Madrid, Internazionale, Galatasaray, OGC Nice en sinds begin dit jaar voor Al-Gharafa in Qatar, hoopt over een paar jaar als assistent-trainer terug te keren bij het Nederlands elftal. Eerst wil hij nog zo lang mogelijk zelf blijven voetballen in Qatar. "Bij het volgende toernooi hoop ik met een biertje op het Oranjeplein tussen de fans te staan'', zei Sneijder.

Bekijk hier de vijfde aflevering van het online-voetbalprogramma 'Komt dat Schot':

Door ANP

Nieuw: Voetbaluitslagen

Hier vind je alle voetbaluitslagen, de standen en het programma van de Eredivisie t/m de 5e klasse.

> Bekijk hier de voetbaluitslagen