Stem moet gemotiveerd worden

Kiki van Aubel, juryvoorzitter van de Inspiratieprijs Afbeelding: Loraine Bodewes

Voor het derde jaar op rij is actrice Kiki van Aubel (40) juryvoorzitter van de Inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg."Deze prijs is bedoeld als opsteker, niet als gatenvuller."

Twee categorieën die het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg ondersteunt waren de voorbije zeven jaren nog niet aan de beurt geweest: monumenten en toneel. Laat 2018 nu het jaar van de monumenten zijn, dan is de keuze snel gemaakt. Dus reikt gouverneur Theo Bovens donderdag 1 november de achtste Inspiratieprijs uit aan de mensen achter het meest inspirerende monument.

Kanshebbers
Actrice en voormalig programmeur van de ECI Cultuurfabriek Kiki van Aubel is voor het derde jaar op rij voorzitter van de jury. "We wilden onze blik verruimen, niet alleen kandidaten selecteren uit ons eigen kringetje. Mensen uit het werkveld kanshebbers laten voordragen. Daarom hebben we bij alle Limburgse gemeenten aan ambtenaren monumentenzorg de vraag voorgelegd: wat is het meest inspirerende monument dat op deze lijst thuishoort? Daarbij waren we bewust niét op zoek naar de gevestigde orde, maar wel naar een monument met een bijzondere staat van dienst. Het moest om meer gaan dan alleen de verbouwing, ook om de link naar nu. Wat is of wordt de functie van het monument? Wie trekt er de kar? Is het een persoon of groep die een olievlek weet te creëren of is het louter de opdrachtgever en that’s it? En wat is het publieksbereik?"

Volgens Van Aubel is de jury zich er ook terdege bewust van dat in het ene monument veel overheidsgeld wordt gestopt terwijl bij het andere de eigenaar zelf de eindjes aan elkaar moet zien te knopen. "Dat lijkt niet eerlijk, tenzij je kijkt hoeveel culturele partners het verbindt. Inderdaad weer die olievlek, weer dat inspirerende."

Diversiteit
De in Geleen geboren Maastrichtse zegt dat er ook niet naar geografische spreiding is gekeken. "Want dan had er ook wel een monument uit de Westelijke Mijnstreek tussen gezeten. We hebben wel naar diversiteit gekeken om te voorkomen dat er twaalf molens op de shortlist zouden komen te staan. Het moest vooral om de inhoud gaan." Vandaar dat aan de stemmers ook meer gevraagd wordt dan alleen op een knop te drukken. Ze moeten ook motiveren waarom dit het meest inspirerende moment is. "Zo voorkom je dat het monument met de grootste achterban vanzelf wint."

Achtste Inpiratieprijs
Het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg reikt dit jaar de achtste Inspiratieprijs uit. Deze keer voor het meest inspirerende monument. Uit een longlist van 32 monumenten zijn 12 monumenten gekozen die in aanmerking komen voor het geldbedrag van tienduizend euro en een glasobject van Ruth Houkes uit Horn.

Het verdelen van de geldprijs over drie winnaars zoals dat vorig jaar gebeurde, werkt volgens juryvoorzitter Kiki van Aubel niet bij monumenten. "Voor een vrijwilligersorganisatie is tienduizend euro heel veel geld, voor mensen die monumenten onderhouden een schijntje. Deze prijs is ook vooral bedoeld als stimulans en niet om gaten in de begroting te dichten."

Het andere verschil met voorgaande jaren is dat de winnaar niet vooraf wordt ingelicht om daar zijn presentatie tijdens de uitreiking op af te kunnen stemmen. Van Aubel: "De winnaar wordt pas echt 1 november bekendgemaakt. Dat komt de spanning ten goede. Het omlijstende programma wordt nu geheel door ons verzorgd."

De winnaars van de afgelopen jaren op een rijtje:

- 2011 Beeldende Kunst

- Sidi El Karchi

- 2012 Dans

- Joost Vrouenraets

- 2013 Literatuur

- Petra Stienen

- 2014 Film

- Elbe Stevens

- 2015 Muziektheater

- Het Geluid / Gable en Romy Roelofsen

- 2016 Popmuziek

- DeWolff

- 2017 Natuurbehoud

- Sjweikeser Rèngelaot (5000 euro),

- Vlinderwerkgroep Nederweert (3000 euro), Landschap Horst aan de Maas en Groengroep Sevenum (samen 2000 euro).

- 2018 Monumenten 

- ?

Door Ronald Colée