Film moet Oud Kerkhof Horst meer bekendheid geven

Afbeelding: iStock

Een korte film moet meer aandacht en dus bezoekers opleveren voor het Oud Kerkhof in Horst. Documentairemaker Wiek Lenssen uit Swolgen maakt momenteel in opdracht van het bestuur van het kerkhof een korte film van pakweg 15 minuten.

Volgens voorzitter Jan Duijf van het Oud Kerkhof in het centrum van Horst is de film primair bedoeld voor de Horster gemeenschap, maar het zou ook mooi zijn als meer vakantiegangers een bezoek brengen aan de begraafplaats met een grote cultuurhistorische waarde.

Het bestuur werkt aan een nieuwe website waarop de film straks te zien zal zijn. De film zal met Allerzielen gepresenteerd worden, waarschijnlijk op het kerkhof. 

Horster families
Het Oud Kerkhof werd in 1847 geopend en in 1971 gesloten als begraafplaats. Er bevinden zich onder meer zich zerken en graftekens van een groot aantal Horster families uit de negentiende en twintigste eeuw. 

Ruiming van begraafplaats
In 1986 kondigde de gemeente ruiming van begraafplaats in het aan. Een aantal nabestaanden ging tegen de plannen in beroep. De Raad van State stelde hen uiteindelijk in 1992 in het gelijk. In de uitspraak van de Raad van State stond het cultuurhistori­sche belang van het kerkhof centraal.  Het kerkhof wordt onderhouden door een groep vrijwilligers.

Door John Verstraelen
Horst aan de Maas