'Verhuizen biebs Horst en Venray kost 7 ton'

De bibliotheek in Venray. Afbeelding: Google Streetview

De verhuizing van de in financiële nood verkerende bibliotheken in Horst en Venray kost per locatie 360.000 euro.

Deze prognose staat in het toekomstplan Samen Sterker! 2018-2020 van BiblioNu dat beide biebs bestiert en het jaar 2017 afsloot met een verlies van ruim 90.000 euro.

Rode cijfers
Directeur-bestuurder Jimmy Hendriks laat desgevraagd weten dat ook dit jaar rode cijfers worden geschreven. Hoe groot het verlies ditmaal is, is nog niet bekend. Als er niets gebeurd, is BiblioNu volgend door de reserves heen  en kan niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen.

"BiblioNu is dan ook op geen enkele wijze bij machte een verhuizing zelf te betalen”, zegt Hendriks. Hij is met Horst aan de Maas en Venray al langer in gesprek.

In Horst krijgt de bieb een plek, samen met andere instellingen en verenigingen in ’t Gasthoês. Venray wil de bibliotheek in het centrum hebben, staat in het coalitieakkoord. Het voormalige pand van Albert Heijn aan het Henseniusplein is in beeld.

Eigen visie
Wethouder Han Geurts (CDA) zegt dat Horst aan de Maas een eigen visie op de bieb aan het maken is. Daarbij gaat het om kennis en info verstrekken, educatie, bevorderen lezen en een plek voor ontmoeting en debat waar ook kennis wordt gemaakt met kunst en cultuur. Zaken die overigens ook in het beleidsplan van BiblioNU staan.

Dat de bieb een plek krijgt in ’t Gasthoês is helder, maar "over verhuiskosten durf ik nu nog niks te zegen. We willen in ’t Gasthoês niet verschillende organisaties, maar juist samenhang.”

Schuld
Wethouder Anne Thielen van Venray legde de schuld van de financiële malaise afgelopen week in een commissievergadering voor een deel bij BiblioNu, dat niet tijdig genoeg op de toekomst zou hebben ingespeeld. Hendriks, sinds maart 2017  directeur: "Ik kan slechts benoemen dat in mijn beleving de partners in het verleden steken hebben laten vallen. Het is nu zaak dat er consensus wordt bereikt.”

Thielen: „We bekijken hoe de verhuizing er uit moet zien en welke financiële middelen daarbij horen. Die 360.000 euro is een berekening van BiblioNu. We zijn zelf nog aan het rekenen en streven ernaar volgende maand de eerste berekeningen  te presenteren.”

Extra subsidie
In Samen Sterker! staat dat het subsidiebedrag in Venray (14,06 euro per inwoner)  en Horst (12,58 euro) flink lager ligt  dan het landelijk gemiddelde van 21,70 euro. Als beide gemeenten de huidige biebvoorziening willen houden, zal Horst aan de Maas met een extra subsidie van 193.300 euro over de brug moeten komen en Venray met 148.600 euro.

Door John Verstraelen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Horst aan de Maas