Premier Rutte: Kinderpardon wordt niet uitgebreid

Afbeelding: ANP

Het kinderpardon wordt niet uitgebreid. Dat zei premier Mark Rutte maandagmiddag na lang coalitieoverleg. Dat Lili en Howick mogen blijven is een 'unieke uitspraak in een unieke zaak', aldus de premier na afloop.

Opnieuw discussiëren over de regeling voor langdurig in Nederland verblijvende kinderen is dan ook niet nodig, meent Rutte. In het regeerakkoord staat ook dat het kinderpardon niet wordt uitgebreid. 

Recht
Lili en Howick zouden worden teruggestuurd naar Armenië, maar zaterdag besloot staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) op het laatste moment gebruik te maken van zijn recht om de kinderen te laten blijven. 

Daarna volgde al snel de roep op om een oplossing te vinden voor kinderen in soortgelijke situaties als Lili en Howick. Ongeveer vierhonderd kinderen zitten in hetzelfde schuitje.

Rechtvaardig
De coalitie heeft in het regeerakkoord afgesproken om de asielprocedures te gaan versnellen, aldus Rutte. "Als we draagvlak willen houden voor een strikt en rechtvaardig asielbeleid dan moeten we economische migranten hier niet laten blijven."

"Het regeerakkoord is duidelijk", verklaarde ook Alexander Pechtold van D66. "We gaan echt kijken hoe die lange procedures die tot dit soort individuele drama's kunnen leiden korter kunnen in de asielprocedure. Ik denk dat dat helderheid geeft."

 

 

Door Redactie