Lobby mislukt: praalwagens niet over A76

Afbeelding: Annemiek Mommers

Praalwagens mogen van minister Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) opnieuw niet over de A76 rijden van en naar België. Ze wil haar eerdere besluit hierover niet herzien, ondanks de lobby daartoe eind vorig jaar van onder meer de burgemeesters van Stein en Maasmechelen.

De wagenbouwers uit Stein en omgeving willen driehonderd meter over het Nederlandse deel van de snelweg rijden om via de snelwegbrug over de Maas in Maasmechelen te komen, om deel te nemen aan de optocht met halfvasten in die plaats. Maar de praalwagens mogen niet op de A76 komen.

Dieplader
De minister blijft uit veiligheidsoverwegingen bij dat besluit, te meer omdat er alternatieven zijn. Dat blijkt uit een brief aan de burgemeester van Stein. De praalwagens mogen wel de A76 op, als ze vervoerd worden op een dieplader. Omrijden over binnenwegen kan ook.

Veertig km om
Die route loopt via de brug van Maaseik en is veertig kilometer om. De praalwagens moeten die route ook deels in het donker afleggen. Burgemeester Marion Leurs-Mordang van Stein betoogde in december voor de vaste Kamercommissie dat gevaarlijker te vinden dan de korte route over de snelwegbrug.

Lees ook: Kunnen praalwagens volgend jaar toch over de A76?

Door Erwin Schmidt
Stein