Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Recepten

Goelash: straffe ketelsoep van de poesta

Bon Appetit

  • Goelash: straffe ketelsoep van de poesta

Goulash. Je vindt het op veel menukaarten op de Balkan, in Roemenië en Duitsland. Het gerecht vindt zijn wortels in Hongarije en is onlosmakelijk verbonden met de Hongaarse identiteit, zegt Beáta Marton uit Maastricht.

Je hebt van die momenten, die staan in je geheugen gegrift. Een geurvlaag is dan genoeg om je een bijzondere gebeurtenis te laten herbeleven. We schrijven ergens in de jaren tachtig. Een vakantie in Hongarije. Het IJzeren Gordijn staat nog fier overeind als een onneembare vesting voor iedereen die van Oost-Europa naar het vrije Westen wil gaan. Tijdens een lange wandeling door de uitlopers van het Bükkgebergte belanden we, overvallen door de hongerklop, in een klein dorp. Op een boerenerf krijgen ...