Nieuwe opzet voor Huis van Nicolaas in Weert

Afbeelding: YouTube

Dorpsplein, terras, thema- kamers en ‘ambachtshuisjes’. Het Huis van Nicolaas in Weert wordt op een andere locatie aangepast aan de ‘wensen van een nieuwe generatie ouders en kinderen’.

Niet alleen de locatie van het Huis van Nicolaas in Weert wijzigt dit jaar, ook de opzet van deze traditie die jaarlijks zo’n tienduizend bezoekers trekt, wordt voor een deel anders.

Panelen
Sinterklaas neemt vanaf dit jaar zijn intrek in het Franciscushuis aan De Biest. Omdat deze voormalige kerk hoofdzakelijk uit één grote ruimte bestaat, wil de stichting die middels panelen ombouwen tot kleinere themakamers.

Ambachtshuisjes
Centraal komt een dorpsplein, aangekleed met lantaarnpalen, bomen en mogelijk een fontein. Verder zijn hier diverse spelelementen en oud-Hollandse spelen. In het midden van het dorpsplein komt een grote knutseltafel waar de kinderen samen met de zwarte pieten kunnen knutselen en tekenen. Verder zijn er drie ‘ambachtshuisjes’ waarin pieten verschillende activiteiten uitvoeren. Bij het dorpsplein komt verder een groot terras waar ouders zicht hebben op de kinderen en iets kunnen eten of drinken.

De themakamers (inpakcentrale, keuken, pietenslaapzaal en natuurlijk de woonkamer van Sinterklaas) worden van het dorpsplein gescheiden door een hoge decorwand met daarop afbeeldingen van huizen.

Nadat de bezoekers de kassa zijn gepasseerd, komen ze bij de entreepassage waar ze met een pakje een hindernisparcours moeten volgen.

De commissie Samenleving en Inwoners vergadert vanavond over een gemeentelijke bijdrage van 30.000 euro voor de inrichting van het Huis van Nicolaas.

Renovatie
Het Huis van Nicolaas was zestien jaar te gast in het Jacob van Horne Museum aan de Markt in Weert. Het was de eerste plek in Nederland waar Sinterklaas voor een langere periode ‘logeerde’ in een tijdelijk huis en waar hij grote aantallen bezoekers ontving. Omdat het museum gerenoveerd wordt en daarvoor voor langere tijd gesloten is, moest de Stichting Huis van Nicolaas op zoek naar een nieuwe permanente locatie. Het museum kan namelijk in de toekomst niet meer gebruikt worden, omdat de nadruk daar meer op exposities komt te liggen.

Door Leon Janssen