Trambaanfietsroute nu formeel zonder het Vaalser tracé

Afbeelding: Berend Vonk

De voorbereidingen voor de Trambaanfietsroute gaan door, maar zonder het geplande tracé in Vaals. "Als rekenvoorbeeld houden we nu in Vaals de Rijksweg aan", stelt omgevingsmanager Edwin Claessens namens de Trambaanfietsroute.

De gemeenteraad van Vaals besloot eind juni uit de geplande fietsroute van Maastricht naar Aken te stappen omdat die te duur zou worden. Ook was men niet tevreden dat het tracé het centrum van Vaals mijdt. In Oud-Lemiers protesteerden bewoners wegens verlies van rust en gevaarlijke verkeerssituaties.

Opheldering
Onder druk van elf partners tekende Vaals een maand later wel voor een Europese subsidie, om zich na toekenning weer terug te trekken. Dat leverde een brief op van de Europese Unie, die om opheldering vroeg.

Burgemeester Reg van Loo zegt nu: "Daarover vindt binnenkort een overleg plaats, waarin wij onze positie zullen toelichten."

Tram
Vaals sluit niet uit terug te keren bij de Trambaanfietsroute, maar onder nieuwe voorwaarden. Dan kan eventueel ook de Europese subsidie geaccepteerd worden. De Trambaanfietsroute is dertig kilometer en volgt voor een flink deel het voormalige tracé van de tram (tussen 1925 en 1938). De totale aanleg kost 3,7 miljoen, waarvan de provincie ruim de helft betaalt.

De Europese subsidie bedraagt 320.000 euro, puur voor het stuk van Vaals naar Aken. CDA-raadslid Thijs Jussen verbaast zich erover dat de Vaalser gemeenteraad pas laat vernam dat die subsidie hoort bij een groter fietsproject.

Werkgroepen
Het wachten is nu op diverse werkgroepen met deskundigen en allerlei bewonersgroepen. Die studeren sinds een paar maanden op het nut en de noodzaak van de fietsroute opnieuw, plus een aanpassing van het tracé. Na hun adviezen beslist de stuurgroep, bestaande uit wethouders uit Maastricht, Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem, óf het verder moet met de Trambaanfietsroute, en zo ja: hoe.

Edwin Claessens: "Vorige week zijn die werkgroepen weer begonnen en na wat discussie hebben alle betrokkenen besloten verder te gaan. Het advies schuift wel een maand op, naar oktober." Ook in Cadier en Keer en Gulpen is verzet tegen de Trambaanfietsroute, met name omdat de route hier door natuur gaat.

Door Joos Philippens

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen