Zelfmoord patiënt in tbs-kliniek De Rooyse Wissel

Afbeelding: Le Giesen

Een patiënt van tbs-kliniek De Rooyse Wissel heeft zich maandagochtend van het leven beroofd. Dat meldt de kliniek op haar website.

In het statement laat de kliniek weten dat suïcidaal gedrag impulsief kan zijn. “We willen graag weten of we signalen hebben gemist”, zo leest het. Daarom voert de kliniek een intern onderzoek uit. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is op de hoogte gesteld van het overlijden.

Een woordvoerster wil weinig kwijt over het overlijden “uit respect voor de patiënt en de familie.” Ook wil ze niet kwijt wie de patiënt heeft gevonden. “Maar ’s ochtends, als de patiënten worden uitgesloten, openen medewerkers de deuren.”

Verkrachting
Het is niet de eerste keer dat zich een incident voordoet met een patiënt van de de Oostrumse kliniek. In augustus van dit jaar werd bekend dat een tbs'er die in mei een medewerkster zou hebben aangevallen, haar ook heeft verkracht. Binnen de muren van de kliniek ging het ook mis toen een patiënt in april 2017 een medepatiënt stak en een zwangere medewerkster in de buik trapte.

In juni van dit jaar wist een tbs’er bijna te ontsnappen; hij werd bij de balie van de kliniek tegengehouden. Hij bleek zijn ontsnappingspoging te hebben gefilmd met een telefoon die hij niet mocht hebben.

Opgepakt
Vorig jaar lukte het een patiënt om daadwerkelijk kortstondig te ontsnappen aan zijn begeleiders tijdens een begeleid verlof. Hij kon al snel door de politie worden opgepakt. Dit gebeurde ook al eens in 2015 met een andere tbs’er.

Eind 2016 ging een patiënt in de fout toen hij slechts vier uur op onbegeleid verlof was: hij verkrachtte onder dreiging van een mes een toen 21-jarige vrouw.

 

Door Joni van Essen