‘Iedereen die een balletje wil gooien, kan bij ons terecht’

  • Ger Lieben bij de binnenbaan van het Boulodrôme in sportpark Geusselt
Maastricht beschikt alweer bijna een jaar over een heuse Boulodrôme. In sportpark Geusselt kunnen de jeu de boulers het hele jaar hun favoriete spel beoefenen. Afgelopen zaterdag vond een open dag plaats. Een van de gastheren was Ger Lieben, sinds jaar en dag een groot liefhebber van het ballenspel.

Ger Lieben weet niet meer precies wanneer hij echt begon met het spel dat iedereen, die wel eens op vakantie in Frankrijk is geweest,  heeft gespeeld. “Ik denk dat het echt begon een kleine 35 jaar geleden. De clubnaam was Casteljau.” 

Ardèche
De naam Casteljau is ontleend aan een plaatsje in de door zoveel Nederlanders geliefde Ardèche. Inmiddels heet de vereniging waar hij deel van uitmaakt Mosa Petanca. “Dat is alweer 15 jaar zo. Toen al waren de fanatiekste jeu de boulers bezig om een vaste plek met hal in Maastricht te krijgen. We wisten dat we naar de gemeente toe alleen een kans van slagen hadden door ‘samen sterk te zijn. Dus fuseerden we met een aantal verenigingen.” 

Aw Smidse
Al die jaren speelde Mosa Petanca op de banen van In de Aw Smidse in Wolder. De verhuizing naar De Geusselt was geen straf. “Natuurlijk is bij een soort van dorpscafé spelen leuk. Maar we hebben nu alle faciliteiten een heel jaar lang op een plek.” Lieben voegt daaraan toe: “Dat geldt niet alleen voor Mosa Petanca. Iedereen die een balletje wil gooien kan hier terecht. Ook jeu de boulers die geen deel uitmaken van een vereniging.” Op de vraag of de Boulodrôme een beetje functioneert als een bowlingcentrum,  zegt een van de nestoren van jeu de boulend Maastricht: “Inderdaad. Wie interesse heeft een middag of avond met vrienden te spelen belt en huurt een of meer banen af. Ook ballen zijn hier te huur. Dus ook de leek kan gebruik maken van deze accommodatie.”  

Zes clubs
Volgens Lieben wordt in tal van wijken en buurten volop gespeeld, maar niet georganiseerd. “Maastricht heeft naar mijn weten zes bij de bond aangesloten clubs. Die verenigingen spelen ook competities.Met Mosa Petanca doen we bijvoorbeeld mee aan de Zuid-Limburgse winteravondcompetitie.”

Of Lieben, die deel uitmaakt van het bestuur van de stichting die de Boulodrôme runt, nog net zoveel speelt als vroeger? Tussen de partijen van maandagavond door zegt hij: “Een keer of drie per week kom je me met de ijzeren ballen in de handen hier wel tegen.”

Door Laurens Bouvrie