Nepsites proberen verzekerden op te lichten

Afbeelding: iStock

Oplichters gebruiken honderden nepsites om hun slachtoffers te bedotten. Het zijn zogenaamd sites van verzekeraars, maar als mensen nietsvermoedend zo'n site bezoeken, kunnen hun persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen. Zulke data zijn op de zwarte markt goud waard.

De makers van de sites willen misbruik maken van mensen die informatie zoeken over een nieuwe zorgverzekering, denkt de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), die gaat over alle .nl-registraties.

De SIDN ziet een verband met Prinsjesdag. Dan maakt het kabinet de nieuwe plannen voor de zorgverzekeringen bekend. De stichting roept zorgverzekeraars daarom op om alert te zijn. Prinsjesdag is volgende week.

Bewuste kleine foutjes
Veel nepadressen zijn varianten op de naam van een bedrijf. Univezorgzaam.nl en FBTOmail.nl bijvoorbeeld leiden niet naar verzekeraars Univé en FBTO, maar naar sites waar mensen worden aangemoedigd om schadelijke browsers te installeren. In sommige gevallen gaat het om 'typosquatting'. Er zit bewust een kleine tikfout in het adres, die bezoekers lang niet altijd doorhebben.

Daarnaast zijn er bijna zeshonderd pornosites waarvan het adres sterk lijkt op de naam van een verzekeraar. Bijna vierhonderd domeinnamen worden gebruikt voor reclame.

Andere sites die op adressen van verzekeraars lijken, zijn niet in gebruik. Het is daardoor niet te zien of de mensen erachter kwaad in de zin hebben. Het gaat bijvoorbeeld om zorgzekur.nl (dat lijkt op ZEKUR) en asrlease.nl (dat lijkt op a.s.r.). Het kan zijn dat zulke adressen ooit nog worden misbruikt, maar het kan ook zijn dat iemand de domeinnamen juist heeft geregistreerd om zoiets te voorkomen.

Doorzoeking
Voor het onderzoek heeft de SIDN ongeveer 10 miljoen domeinnamen doorzocht. Daaruit bleek dat bijna 15.000 adressen sterk leken op die van verzekeraars en hun merken. In meer dan 8000 gevallen was er niets aan de hand. De site vvgz.nl bijvoorbeeld, is van Voetbal Vereniging Gelukvogels Zwijndrecht, en heeft niets te maken met verzekeraar VGZ.

Door ANP

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen