Burgemeester Gennep: meer politiemensen of taken laten liggen

Burgemeester Peter de Koning (links) tijdens een informatieavond over de sluiting van het politiebureau in Gennep. Afbeelding: Ed van Alem

Als de regionale politie-eenheid Limburg geen extra mensen erbij krijgt, moet de politie mogelijk taken laten liggen. Dat zegt burgemeester Peter de Koning van Gennep.

Hij schreef in opdracht van de gemeenteraad een brief aan de minister van Justitie en Veiligheid. 

Te weinig
Daarin verzocht hij de minister om een nieuwe capaciteitsverdeling voor de politie te maken. De reden: van de 1.111 nieuwe formatieplekken komen er maar 31 in Limburg terecht.  Veel te weinig, klaagde De Koning, gezien de veiligheidsproblemen in Gennep, zoals georganiseerde en ondermijnende criminaliteit, de grensligging en de internationale ligging.

Mogelijke herverdeling
In een antwoordbrief houdt de minister vast aan de gemaakte verdeling. Maar minister Grapperhaus heeft wel opdracht gegeven nader onderzoek te doen. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum moet vaststellen hoe het politiewerk is veranderd door de toegenomen mobiliteit en de veranderde aard van de criminaliteit. Dat zou mogelijk tot een herverdeling van de politiecapaciteit kunnen leiden.

Burgemeester De Koning heeft aangekondigd ook binnen politie-eenheid Limburg te gaan pleiten voor een nieuwe verdeling om meer mensen naar Gennep te krijgen.

Door DG/Hai Voeten
Gennep