'Winnen en dan in 2019 op Pinkpop spelen zou natuurlijk waanzinnig zijn'

Vendetta Drive: geen groentjes als het om muziek maken gaat, maar op 12 oktober voor het eerst op het podium van Grenswerk. Afbeelding: Arno litjens

De band Vendetta Drive uit Horst staat in de voorronde van Nu of Nooit, maar heeft nog nooit voor publiek opgetreden. Hoofdprijs is spelen op Pinkpop. Maar nu eerst de vuurdoop.

Ze hebben twee jaar geleden hun nieuwe band Vendetta Drive opgericht en zijn daarna meteen eigen nummers gaan schrijven, Horstenaren Joep Hoebers, Ray Groothuis, Luc Verdellen en Rens Coenen. Deze vier doorgewinterde muzikanten brengen weliswaar bákken aan ervaring op de planken - ze hebben gespeeld in bekende bands als onder meer The Blackwater Experience en Campain - maar vooralsnog hebben de heren nog niet samen op een podium gestaan. "Toen we met Vendetta Drive begonnen, hebben we besloten om pas met onze muziek naar buiten te komen als we vinden dat alles helemaal goed zit", zegt drummer Rens Coenen.

Geschaafd
"Vlak voor de zomer was dat moment er ineens, nadat we elkaar twee jaar constant muzikaal hebben uitgedaagd en samen hebben geschreven en geschaafd aan onze eigen muziek. Ik moet daar trouwens bij zeggen dat onze zanger/gitarist Joep Hoebers het best bewaarde geheim van de muziekwereld is gebleken als het gaat om eigen nummers schrijven en gitaarspelen. Nu zijn we intussen wel wat van Joep gewend. Maar zeker in het begin heeft hij ons regelmatig heel erg verrast. Dan komt hij met een idee voor een tekst, een rif en/of een melodie waar we vervolgens samen verder aan werken. Of één van de andere bandleden heeft een mooi idee, dat kan natuurlijk ook. Al vanaf het eerste begin is er een mooie muzikale klik tussen ons vieren. Daarom hebben we ook besloten om met een geheel nieuwe band te beginnen. Dit is iets van ons alle vier. Dat werkt als een frisse wind. En het heeft dan misschien twee jaar geduurd, maar nu liggen er twaalf nummers. Denk qua sound vooral aan het geluid van de Hammond in een mix van hard/southern rock met blues en Americana."

Toen de vier bandleden hun kindje eenmaal goed genoeg vonden om het te delen met andere muziekliefhebbers, hebben ze gezocht naar plekken waar ze de boel eens lekker op stelten zouden kunnen zetten. Uiteindelijk stuurden ze een demo naar de wedstrijd Nu of Nooit en nu is Vendetta Drive dus een van de 25 bands die nog in de wedstrijd zitten. Wie wint, staat op de eerstvolgende editie van Pinkpop.

Waanzinnig
"Het is natuurlijk best een risico om meteen voor een wedstrijd als Nu of Nooit te gaan", zegt Coenen. "Winnen en dan in 2019 op Pinkpop spelen zou natuurlijk waanzinnig zijn. Maar je hoeft Nu of Nooit als band niet per se te winnen. Dat we nu in de Noord-Limburgse voorronde staan, is al prachtig. Als we straks op 12 oktober voor het eerst optreden bij Grenswerk in Venlo, staan er meteen ook mensen in de zaal die normaal gesproken niet naar een optreden van onze onbekende band zouden komen. Nu luisteren die mensen wel mooi een half uur naar onze band. Zo brengen we Vendetta Drive meteen bij een breed publiek onder de aandacht."

Door Angela Janssens
Horst aan de Maas