FNV: Extra inhaaldagen VDL Nedcar geschrapt

Afbeelding: Ermindo Armino

De omstreden extra diensten die de werknemers van VDL Nedcar nog komende drie zaterdagen aan de productielijn moesten draaien, zijn geschrapt.

De autofabriek had extra halve dagdiensten gepland om haar productieachterstanden in te halen.

Verstoringen
Volgens Nedcar waren er als gevolg van verstoringen in het productieproces gedurende dit jaar achterstanden ontstaan. Daarnaast is volgens het bedrijf door een aantal stakingen (20 juni en twee 48-uurs stakingen eind juni en eind juli) die achterstand tot ruim drieduizend auto’s uitgedijd.

Volgens bestuurder Hans Wijers van vakbond FNV Metaal heeft de fabriek donderdag een gewijzigde productieplanning van opdrachtgever BMW ontvangen, "waarop vrijdag werd besloten de resterende extra diensten te schrappen.” 

Drie modellen
Over de redenen waarom BMW de productieaantallen omlaag heeft geschroefd, kan de FNV’er alleen maar speculeren. "Misschien zijn er minder dieselauto’s verkocht. Ik hoop het de volgende week van de directie te horen.” VDL Nedcar fabriceert drie modellen die op een dieselmotor lopen, twee Mini’s en de BMW X1.

Blij
Volgens Wijers zijn de werknemers blij dat de extra inhaaldagen zijn gecanceld. Afgelopen zaterdag werd de eerste inhaaldienst gedraaid, waarbij de fabriek volgens Nedcar-directeur Paul van Vuuren "redelijk goed” heeft kunnen produceren. Donderdag vond nog een flyeractie van de vakbonden plaats aan de poort voor een overwerkstaking op zaterdag. 

De woordvoerder van VDL-groep was onbereikbaar voor commentaar.

Door Will Gerritsen