Gedeputeerde Joost van den Akker gepasseerd als VVD-lijsttrekker

Afbeelding: Loraine Bodewes

Oud-Tweede Kamerlid Karin Straus uit Roermond wordt door het VVD-regiobestuur voorgedragen als lijsttrekker voor de provinciale verkiezingen in maart. Dat betekent dat Joost van den Akker, de huidige gedeputeerde, door het bestuur wordt gepasseerd.

Van den Akker volgde eerder dit jaar Twan Beurskens op als gedeputeerde. Bij zijn aantreden kondigde hij aan ook het lijsttrekkerschap te ambiëren.

Op het gouvernement ging dan ook iedereen er vanuit dat hij de kandidatenlijst zou aanvoeren. Het nieuws kwam vrijdag als een volslagen verrassing. Het VVD-regiobestuur geeft om vijf uur een persconferentie.

Kamerlid
Karin Straus zat van 2010 tot 2017 in de Kamer en was voor die tijd gemeenteraadslid in Roermond. Op dit moment is ze in dienst bij de provincie Limburg en werkt ze als ambassadeur Euregionale samenwerking.

In het zuidelijke regiobestuur van de VVD zijn ook de provincies Zeeland en Brabant vertegenwoordigd. Oud-burgemeester van Maastricht Onno Hoes is voorzitter. De Limburgse leden zullen in oktober een definitief besluit nemen over wie de lijsttrekker wordt.

Door Jule Peeters