Advocaat: ‘Geen bewijs voor betrokkenheid Brech bij dood Nicky’

Advocaat Gerald Roethof zegt dat het Openbaar Ministerie (OM) geen enkel bewijs heeft voor de betrokkenheid van Jos Brech bij de dood van Nicky Verstappen in 1998. Brech heeft geen bekentenis afgelegd.

Of Brech überhaupt verklaart over zijn DNA dat op de pyjamabroek en onderbroek van Nicky Verstappen is aangetroffen of zich beroept op zijn zwijgrecht, wil Roethof niet zeggen. Over de proceshouding van Brech doet hij geen mededelingen.

Vrijlating
Volgens Roethof heeft het OM geen zaak. Hoofdofficier van justitie Jan Eland zei eerder dat het OM voldoende bewijzen heeft tegen Brech, ook als hij zou zwijgen. Roethof verzocht de raadkamer om onmiddellijke vrijlating van Brech. Het OM heeft volgens Roethof 90 dagen gevangenhouding gevorderd. Het OM wil inhoudelijk niet reageren maar een woordvoerster herhaalt: “Wij zijn overtuigd dat we wel een zaak hebben.”

Roethof gaat niet in op de vraag of Brech een verklaring heeft gegeven over hoe zijn DNA op de kleding van Nicky terecht is gekomen en of hij de jongen ooit ontmoet heeft. “Het is 20 jaar geleden, het is niet eenvoudig om daar inhoudelijk op te reageren.”

Geen sperma of bloed
DNA kan op allerlei manieren worden overgebracht, bijvoorbeeld via contact met de inmiddels overleden Marechaussee-medewerker die Brech enkele uren nadat Nicky dood werd gevonden ondervroeg over zijn aanwezigheid bij de plaats delict. Of via de tent waarin Nicky sliep, omdat die ook door de scouting kon zijn gebruikt waar Brech bij actief was. “Op basis van wat hier ligt kan onmogelijk gezegd worden dat mijn cliënt de dader is.” Het DNA is overigens geen sperma of bloed, maar niet nader geduide contactsporen, stelt Roethof.

Volgens Roethof is het nog maar de vraag of er überhaupt sprake is van een levensdelict, zedendelict en ontvoering van de 11-jarige Nicky, waar Brech van wordt verdacht. De doodsoorzaak is niet vastgesteld, seksueel misbruik evenmin. De jongen kan volgens hem ook een natuurlijke dood zijn gestorven, zei Roethof na afloop van de voorgeleiding van Brech aan de raadkamer. “In deze zaak zijn en blijven alleen maar verliezers. Ik heb de raadkamer gevraagd de knoop nu door te hakken en mijn cliënt vrij te laten.”

De raadkamer neemt later donderdag een beslissing over verlenging of opheffing van de voorlopige hechtenis.

Door Claire van Dyck