Camera’s tegen overlast 'hondsbrutale hangjeugd' in Stein

Afbeelding: iStock

Stein zet in het centrum camerabewaking in om ernstige overlast door hangjeugd aan te pakken. Zowel winkeliers als bewoners klagen daarover.

Het gaat om enkele tientallen jongeren, in leeftijd variërend van tien tot achttien jaar. In wisselende aantallen en groepjes hangen ze rond bij het winkelcentrum en op het nabijgelegen Omphaliusplein. Ze maken veel lawaai, vooral ’s avonds en regelmatig tot na middernacht. Er wordt volgens omwonenden ook met auto’s over het voetgangers­domein gereden.

Volgens één van de omwonenden spelen de problemen al meer dan een jaar en is er bij de politie aanhoudend geklaagd. De hoogbejaarde vrouw zegt te zullen verhuizen als de overlast nog lang aanhoudt. "Het is echt vreselijk. Op het balkon zitten bij warm weer is niet te doen en als ik tv wil kijken, moet ik eerst de ramen en deur sluiten.”

Hondsbrutaal
Ook de winkeliers hebben genoeg van het gedrag van de jongeren, dat volgens één van hen verdergaat dan lawaai maken. Zo zouden spiegels van geparkeerde auto’s worden afgebroken, ramen beklad, luifels en het winkeldak beklommen en mensen bedreigd. "De jongsten zijn echt hondsbrutaal. Er zijn oudere mensen die buiten geen geld durven te pinnen”, zegt een ondernemer.

Ook zouden winkeliers na sluitingstijd buiten het in augustus 2016 geopende winkelcomplex lastiggevallen worden. De ondernemers in de galerijen vrezen dat de overlast zich bij minder goed weer daarheen zal verplaatsen. Daartoe hebben de eigenaren van het winkelcomplex besloten bij de drie ingangen ook camerabewaking aan te brengen.

Afschrikken
Harry Slotboom, voorzitter van de winkeliersvereniging, zegt dat het baldadige gedrag de spuigaten uitloopt. Hij is blij dat nu onder regie van de gemeente is besloten tot een integrale aanpak, waarbij politie, winkeliers en eigenaren van het winkelcentrum en de appartementen in de complexen Fase 1 en 2 nauw betrokken zijn. "En camera’s schrikken altijd wel af.”

Burgemeester Marion Leurs-Mordang heeft de raad gisteren in een brief over de situatie geïnformeerd. Zo is de groep jongeren in beeld gebracht en wordt met alle ouders en verzorgers individueel gesproken. Politie en boa’s blijven het centrum tegelijkertijd intensief bezoeken.

Door Redactie
Stein