‘Grip op gamen’ als nieuwe bijbel over computerspelletjes

Bron © VIA Limburg

“Veel mensen denken dat er alleen maar negatieve kanten aan zitten, maar dat is niet zo,” aldus André Parren. Afbeelding: Kristel Fotografie Thorn

André Parren uit Neeritter presenteerde onlangs zijn nieuwe boek ‘Grip op gamen’. Een boek dat de wereld van het gamen bekijkt vanuit verschillende perspectieven.

Ook is er aandacht voor het positieve van gamen. "Veel mensen denken dat er alleen maar negatieve kanten aan zitten, maar dat is niet zo", zegt de schrijver van deze 'bijbel' over computerspelletjes.

Functie van gamen

Als pedagoog heeft André Parren regelmatig te maken met gezinnen waar gamen een grote rol speelt. En voor de trainingen die hij geeft, heeft hij veel informatie verzameld over de functie van gamen. “Iemand zei tegen me: schrijf er eens een boek over, jij hebt zoveel kennis over gamen”, legt André uit als gevraagd wordt naar het idee om ‘Grip op gamen’ te schrijven. En daarna gaat het snel. In de zomer van 2017 begint hij met schrijven, begin 2018 vindt hij een uitgever en nu ligt het boek in de winkel.

Gamer, vader en pedagoog

André is zelf gamer, vader en pedagoog. Dat maakt dat hij vanuit ieder perspectief ruime ervaring heeft met gamen. “Hoe ga je ermee om dat je kind gamer is, in plaats van bijvoorbeeld voetballer? Dit is meestal niet iets waar ouders trots op zijn. Ik wil ouders laten inzien dat er ook veel positief is aan gamen en dat acceptatie enorm belangrijk is.” 

Naast acceptatie is het als ouder ook van belang dat je weet hoe het werkt. “Ik vraag regelmatig aan ouders: zit je er wel eens naast als je kind aan het gamen is? Dat doen ouders namelijk bijna nooit. Wanneer je weet hoe het allemaal werkt, vergroot je daarmee de invloed die je op je kind hebt. En je kunt bijvoorbeeld automatische aankopen die in het spel zitten, uitzetten.”

Gezonde leefstijl

Het Trimbos Instituut complimenteerde André omdat hij in zijn boek niet veroordeelt. “Het boek gaat niet specifiek over verslaving. Want je bent niet direct verslaafd. Dat wil overigens niet zeggen, dat er geen probleem is”, legt hij uit. In zijn boek komt bijvoorbeeld duidelijk naar voren dat gamen vaak een functie heeft. Door te onderzoeken welke functie dit is, wordt vaak duidelijk waarom iemand veel games speelt. Zo kan het bijvoorbeeld een manier zijn om even echt te ontspannen, af te schakelen van school of van werk.

“Daarnaast kan gamen juist passen binnen een gezonde levensstijl. Daarom was Maurice Graef van KERNgezond bij mijn boekpresentatie aanwezig en praten we over een samenwerking. Games kunnen juist een manier zijn om jongeren te bereiken.”

Een laatste advies van André: “Praat met de gamer, in plaats van over de gamer.”

Het boek ‘Grip op Gamen’ is te koop via Bullseye Publishing. Meer informatie over omgaan met gamen is te vinden op www.gripopgamen.nl.

Door Judith van Bilsen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen