Weert wacht oliebollenclaim

De oliebollenkraam van Erik Verwijk op het Stationsplein in Weert. Afbeelding: Jeroen Kuit

De Raad van State stelt de gemeente Weert in het ongelijk in de kwestie rond de vergunning voor een oliebollenkraam.

De gemeente Weert heeft vorig jaar de vergunning voor de oliebollenkraam van Tanja Lindelauf onterecht ingetrokken. Dat stelt de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van ons land. Met de uitspraak staat de deur bij de oliebollenbakster open voor een fikse schadeclaim bij de gemeente.

Het college van burgemeester en wethouders voerde vorig jaar een nieuw systeem in voor de toekenning van de vier standplaatsen van oliebollenkramen in de gemeente. Daarbij kreeg de hoogste inschrijver een standplaats.

Aanvechten
Daardoor liep oliebollenbakker Erik Verwijk zijn standplaats op het Stationsplein mis. Hij stapte naar de rechter in Roermond. Die bepaalde dat het college eerst de raad om toestemming had moeten vragen voor het nieuwe systeem.

Het college besloot daarop Verwijk alsnog de standplaats op het Sta­tionsplein te gunnen en trok de inmiddels verleende vergunning aan Lindelauf voor die plek weer in. Die stapte daarop naar de Raad van State om de uitspraak van de Roermondse rechter aan te vechten.

Schadeclaim
De bestuursrechter stelt nu dat het oordeel van de Roermondse rechtbank weliswaar terecht was, maar dat de gemeente de vergunning aan Lindelauf niet in had mogen trekken omdat die toen al definitief was.

Lindelauf diende daarop een schadeclaim in bij de gemeente van 45.000 euro. Het aanbod van de gemeente als vergoeding lag volgens Sander Aben, de advocaat van­ ­Lindelauf, ver beneden dat bedrag. Een volgende rechter zal nu waarschijnlijk een oordeel gaan vellen over de hoogte van het schadebedrag.

De gemeente wil de uitspraak van de Raad van State eerst bestuderen voordat ze een reactie geeft.

Niet blij
Inmiddels heeft de gemeenteraad toegestemd dat het college zelfstandig een nieuwe procedure voor de toekenning van de vergunningen in mag voeren. Dat is gebeurd. Daarbij is de plek op het Stationsplein toegekend aan Lindelauf.

Verwijk won de bieding voor de Nieuwe Markt. Erg blij is Verwijk daar niet mee. "Er is op de Nieuwe Markt geen stromend water en geen afvoer van afvalwater", zegt hij. "Zonder dat, kan ik geen oliebollen bakken. Bovendien gaat de ingang van de Muntpassage binnenkort lange tijd dicht vanwege een verbouwing. Daar is mij niks over verteld. Ik heb daar een brief over gestuurd naar de gemeente."

Door Leon Janssen
Weert