Sportaccommodatiebedrijf Heton in handen van Vebego

De sporthal Kerkrade-West, in beheer bij Heton. Afbeelding: Streetview

Accommodatiebeheerder Heton is toegetreden tot de Vebego-familie. Die ontwikkelt zich steeds meer als allround dienstverlener. Doel van Vebego is het om de ‘Heton- aanpak’ landelijk uit te rollen.

Schoonmaak was ooit de bakermat, maar inmiddels is het grootste familiebedrijf van Limburg ook een sterke speler in de gezondheidszorg, sociale werkvoorziening en personeelsdiensten.

Schoonmaak maakt nog voor slechts een derde deel uit van de activiteiten van het conglomeraat Vebego uit Voerendaal (101 bedrijven, 49 joint ventures, 36.000 werknemers in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en 1,1 miljard omzet).

In de transformatie naar een meer allround dienstverlener past ook de overname van het Kerkraadse Heton­ (50 werknemers, omzet 3,6 miljoen). Heton is een nichespeler in het beheer van maatschappelijk (sport)vastgoed in vijftien, hoofdzakelijk Zuid-Limburgse gemeenten. Het betreft zwembaden, sporthallen, gymzalen en multifunctionele gebouwen als een brede school. Heton­ gaat onder eigen naam samen met Vebego-dochter Yask.

Vraagstuk
"Er zijn nog heel veel gemeenten in Nederland die worstelen met het vraagstuk rondom exploitatie, beheer, toezicht en het managen van maatschappelijk vastgoed. Wij denken daar met Heton een oplossing voor te kunnen bieden", zegt Niel Cortenraad van Vebego. "Wij verzorgen onder meer de schoonmaak van een sporthal in Den Bosch. Het zou mooi zijn om daar ook het integrale beheer van te mogen doen."

Vebego ambieert verder het beheer van bijvoorbeeld fietsenstallingen en winkelkarretjes. Op Schiphol biedt Verbego zelfs al een veelvoud van diensten aan. Dat begon ooit met schoonmaak en omvat nu bijvoorbeeld ook de bemensing van de afdeling lost and found, de informatiebalies, de verzorging van planten en meubilair en het beheer van de karretjes.

Groei
Vebego ziet groeikansen door het Heton-concept snel over het hele land uit te rollen. De focus ligt op het beheersen van de kosten voor onderhoud, personeel, schoonmaak en energie. Voorts op het verhogen van de bezettingsgraad en het stimuleren van sport- en bewegingsactiviteiten.

Heton werd ruim twintig jaar geleden opgericht door Ed Heijnen en en Jos Tonnaer. Na het overlijden van Tonnaer trad Marc Vonken toe als mede-aandeelhouder. Hij blijft ook onder Vebego-vlag aan als directeur. Heijnen wordt voor twee à drie dagen ingehuurd als adviseur voor een periode van zo’n drie jaar.

Prijs
Over de prijs die door Vebego is ­betaald voor de overname van alle aandelen, worden geen mededelingen gedaan. De medewerkers van Heton behouden hun baan.

Door Frans Dreissen