Roermondse drugsdealers gepakt na meelezen chats

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Twee verdachten in Roermond zijn opgepakt tijdens het oprollen van een drugsbende. De politie kon meelezen met de chats van verdachten op speciale versleutelde telefoons.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de woning van de Roermondse man en vrouw gebruikt werd als een soort distributiecentrum van waaruit pakketten verdovende middelen naar onder andere het buitenland werden verstuurd.

Bij de doorzoeking in de woning trof de politie naast een groot geldbedrag ook tientallen kilo´s harddrugs bestaande uit amfetamine, cocaïne, heroïne, XTC, tienduizenden XTC pillen en enkele kilo´s hash aan.

Agenten doorzochten gebouwen in Roermond, Hengelo, Emmen en Enschede. Daarbij werd meer dan 50 kilo speed en xtc gevonden, evenals ruim 25.000 euro aan contant geld en bitcoins. Vijf auto's en meerdere dure sieraden zijn in beslag genomen.

De vijf verdachten zijn een man van 54 en een vrouw van 52 uit Roermond, een 29-jarige man uit Hengelo, een 27-jarige Enschedeër en een 27-jarige Emmenaar. Zij mogen momenteel alleen contact hebben met hun advocaat, en niet met de buitenwereld.

Ironchat
De politie had dinsdag al bekendgemaakt te zijn doorgedrongen in de server van een geheim chatprogramma, IronChat genaamd. Rechercheurs konden live meelezen met de berichten van meer dan honderd gebruikers. Daardoor wist de politie drugsdeals en wapenhandel te stoppen. Dat leidde tot wantrouwen onder criminelen en er dreigde mogelijk een "gewelddadige vergeldingsactie''. Daarvoor werden twee mannen uit Enschede en een man uit Almelo gearresteerd.

Ook de aanbieders van de telefoons zijn opgepakt. Het gaat om een 46-jarige man uit de gemeente Lingewaard en een 52-jarige man uit Boxtel.

Door ANP