Omwonende wil dat Maasgouw meteen gaat handhaven bij Funbeach

De beachclub van Funbeach in Panheel. Afbeelding: Jan Kuit

Een omwonende van Funbeach in Panheel eiste maandag bij de rechtbank in Roermond dat de gemeente Maasgouw per direct gaat handhaven als er feesten worden gehouden die in strijd zijn met het bestemmingsplan.

Onlangs bepaalde de Raad van State dat de meeste (thema)feesten die in de beachclub van dagstrand Funbeach worden gehouden, in strijd zijn met het bestemmingsplan. De feesten zijn in overwegende mate namelijk niet gerelateerd aan de dagrecreatie in het gebied.

Het college van B en W van Maasgouw besloot vervolgens om Emterra bv, exploitant van Funbeach, een last onder dwangsom op te leggen. Daarbij gaf het college Emterra wel vier maanden de tijd om aan het bestemmingsplan te gaan voldoen. Pas daarna zouden bij eventuele overtredingen dwangsommen worden opgelegd.

Handhaving
Een van de omwonenden is het daar niet mee eens en spande een procedure aan bij de voorzieningenrechter in Roermond. Daar eiste hij maandag dat de gemeente Maasgouw per direct gaat handhaven. In de praktijk zou dat er dan op neerkomen dat als Funbeach zich niet aan het bestemmingsplan houdt en toch feesten blijft organiseren, er voor elk themafeest dat in de strandclub wordt gehouden een boete zal worden opgelegd.

De voorzieningenrechter noemde de termijn van vier maanden die Maasgouw hanteert ‘lang’. De gemeente stelt echter dat dit in overleg met Emterra is gebeurd. Ondernemer Luc van Engelen van Emterra stelde maandag voor de rechtbank dat er veel afspraken zijn gemaakt die moeilijk meer af te zeggen zijn. Daarnaast stelt hij nu al veel reputatieschade te lijden en lopen boekingen terug. Bij een voor hem negatieve uitspraak vreest hij ook claims. De strandclub is volgens hem een van de pijlers onder het bedrijf. De termijn van vier maanden om orde op zaken te stellen noemt hij juist erg kort.

Nieuwe vergunning
Om in de toekomst toch feesten in de strandclub te kunnen houden heeft Emterra inmiddels een aanvraag lopen voor een nieuwe vergunning, waarin de themafeesten wel zijn toegestaan. Het kan echter nog maanden duren voordat duidelijk wordt of die vergunning al dan niet zal worden verleend. Dat gaat waarschijnlijk ook langer duren dan de termijn van vier maanden die Maasgouw nu aan Emterra heeft toebedeeld om aan het bestemmingsplan te voldoen. De voorzieningenrechter doet over enkele dagen uitspraak.

Door Remco Koumans
Maasgouw