Segers pleit voor afschaffing leenstelsel voor studenten

Afbeelding: ANP

Als het aan ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ligt wordt het leenstelsel voor studenten afgeschaft. ,,De ChristenUnie heeft nooit wat in het leenstelsel gezien, wat ons betreft heeft het zijn langste tijd gehad", zegt hij in de Volkskrant.

In 2015 werd de basisbeurs vervangen voor het leenstelsel. Dankzij die maatregel zou op termijn 1 miljard euro vrijkomen om het hoger onderwijs te verbeteren. ChristenUnie en D66 drongen bij de kabinetsformatie aan op de terugkeer van de basisbeurs, maar die kwam er niet.

Voorstanders
Segers verwacht niet dat zijn partij de afschaffing van het leenstelsel in deze regeerperiode voor elkaar kan krijgen. ,,In een coalitie met twee grote voorstanders kom je daar niet uit", erkent hij. ,,Ik kijk dan naar de volgende kabinetsformatie. Voor ons was de halvering van het collegegeld in het eerste jaar een stap in de goede richting."

De ChristenUnie wil zich in een brede alliantie hard maken voor de 'millennials' die volgens Segers onder grote druk staan. ,,Ik zie een vermoeide, overbelaste generatie jongeren, waaromheen het veel te stil is. Juist omdat er zo veel mogelijk is, wordt de druk om te slagen groter."

Burn-out
De partijleider noemt de toegenomen druk op de Jeugdzorg en de stijging van het aantal jongeren met burn-outklachten. Segers wil de jongeren zich laten horen en samen met ze tot een manifest komen met aanbevelingen voor de overheid. ,,Dat begint met een bijeenkomst in februari, waarvoor we 250 jongeren uitnodigen om te vertellen wat hun zorgen en angsten zijn."

Door ANP

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen