‘Te veel bureaucratie bij Euregionale rampenbestrijding’

Afbeelding: iStock

Bij een brand of ramp over de landsgrens kan de samenwerking tussen landen beter op bestuurlijk niveau. Dat bleek dinsdag tijdens de veiligheidsconferentie ‘Benelux-symposium’ in Maastricht.

Brandweerkorpsen en veiligheidsregio’s van Nederland, België, Luxemburg en het Duitse Noordrijn-Westfalen kwamen naar de Limburgse hoofdstad voor een tweedaags bijeenkomst om te praten over rampenbestrijding.

Lange traditie
De vier kennen een lange traditie van samenwerken, luidde een conclusie. „Daarbij gaat het op de grond, bijvoorbeeld bij een brand, vaak goed in de samenwerking. Brandweerlieden helpen elkaar, ze zijn solidair”, concludeerde burgemeester Marino Keulen van het Belgische Lanaken.

Bureaucratie
„Maar als het over structuren en besturen gaat, wordt het ingewikkeld. Op bestuurlijk niveau mag het een tandje minder met de bureaucratie”, vulde burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht aan. Als voorbeeld noemde ze de brand in de mergelgrotten vorig jaar in Maastricht. „Dat verliep tussen de brandweer van Nederland en België goed. Maar toen gevraagd werd om een aggregaat vanuit België, was onduidelijk wie daar over ging.”

Knelpunten
De verschillen in structuur en het gebrek aan onderlinge kennis daarover, zijn twee knelpunten voor een effectieve samenwerking. Dat concludeerde onderzoeker Thomas Krafft (Universiteit Maastricht) tijdens de bijeenkomst. Ook een gebrek aan gezamenlijke oefeningen in regio’s speelt een rol. „In het verleden hebben we ons veelal met technische vragen beziggehouden. Nu willen we opleidingsmodellen ontwikkelen om kennis over elkaar te krijgen.”

Overeenkomsten
Na het presenteren van de onderzoeksresultaten, ondertekenden de bestuurders overeenkomsten over brandweersamenwerking tussen gemeenten in Noordrijn-Westfalen en de regio’s en Nederland en België.

Door Rik van Hulst