Bijna helft onderzochte LVO-scholen voldoet niet

© Jean-Pierre Geussens

Vijf van de elf LVO-scholen in Limburg moeten snel orde op zaken stellen.

Marianne Slegers en Pascale Thewissen

Op vijf van de elf Limburgse middelbare scholen die de onderwijsinspectie heeft bezocht, is het onderwijs onder de maat. Het gaat om afdelingen van drie LVO-scholen in Maastricht: VMBO Maastricht, Sint-Maartenscollege en Bonnefantencollege, een afdeling van het Sophianum in Gulpen en een van de Vrijeschool Parkstad in Heerlen. Maar ook op de andere onderzochte scholen is volgens de inspectie ruimte voor verbetering. Er is één terugkerende zorg voor de Maastrichtse scholen: onderwijstijd. De leerlingen krijgen niet genoeg les.

ZorgenOok op veel andere fronten, zoals kwaliteitszorg en organisatie, zijn er zorgen. Dat blijkt uit brieven die de betrokken LVO-scholen zelf naar de ouders hebben gestuurd. Ze hebben de inspectierapporten zes weken ter inzage gekregen. Op 14 december wordt de inhoud van de rapporten openbaar, maar in de tussentijd informeren de scholen alvast ouders en docenten.

Lees ook: Toestand onderwijs Maastricht armzalig: hoog ziekteverzuim en veel lesuitval

'Zeer zwak'Het VMBO Maastricht scoort zoals verwacht slecht en krijgt het zware oordeel ‘zeer zwak’. Ook veiligheid op school is op het VMBO Maastricht een bron van zorg. In het uiterste geval zou de school haar financiering kwijt kunnen raken. Interim-directeur Jan Rijkers wijst erop dat dit vrijwel nooit voorkomt. „Die mededeling heeft voor veel onrust gezorgd. Maar het is puur theoretisch. De situatie is in enkele maanden tijd al fors verbeterd.”

Vijf van de elf scholen ondermaats- VMBO Maastricht, Maastricht: zeer zwak- Sint-Maartenscollege Maastricht, havo en vwo: onvoldoende- Bonnefantencollege, Maastricht, vmbo-g-tl en havo: onvoldoende- Porta Mosana College, Maastricht, havo en vwo: voldoende- Sophianum, Gulpen, vmbo-b-k: onvoldoende- Vrijeschool Parkstad, Heerlen, vmbo g-tl, onvoldoende- Dendron College, Horst, vmbo-basis: voldoende- Raayland College, Venray, vmbo-b-k, havo en vwo: voldoende- Emma College, Heerlen, eerste opvang anderstaligen: voldoende- Grotius College, Heerlen, vmbo-g-tl, havo en vwo: herstelopdrachten (geen vol- of onvoldoende)- Romboutscollege, Brunssum, vmbo-tl, havo en vwo – resultaat in afwachting, nog niet bekend volgens LVO

Meest gelezen

Van onze partners

Gemeenteberichten