Heftige beelden: opnieuw bijna-ongeval bij onbewaakte spoorwegovergang Geleen

ProRail openbaart opnieuw spectaculaire beelden van een bijna-ongeval op een onbewaakte spoorwegovergang in Geleen.

Het gaat om de overweg tussen de Raadskuilderweg en de Westelijke Randweg, op het tracé Maastricht-Sittard. Ditmaal steekt een fietser die in beide richtingen vrij zicht heeft onoplettend de spoorbanen over. Hij wordt op een haar na gegrepen door een sneltrein die vanuit Maastricht komt aanstormen.

,,De fietser heeft geluk gehad dat de machinist een noodstop maakte. Anders had deze persoon die extra centimeters niet gehad en het waarschijnlijk niet overleefd”, zegt een woordvoerder van ProRail.

Lees ook: Ernstige zorgen na bijna-drama van tiener op onbewaakte spoorweg

In november werden opnamen openbaar van een fietser die twee weken ervoor op dezelfde plek ternauwernood ontsnapte aan een wellicht fatale botsing met een intercity. Zijn zicht werd enigszins beperkt door een goederentrein die net vanuit de andere richting was gepasseerd. De beelden van dit spectaculaire bijna-ongeval gingen de hele wereld over.

Campagne
ProRail openbaarde het filmpje als onderdeel van een campagne om weggebruikers bewust te maken van de gevaren op onbewaakte overwegen. Daarvan zijn er in Limburg nog acht. ProRail wil ze allemaal sluiten maar dat kan alleen met instemming van de overheid.

De spoorwegbeheerder besloot na het eerste filmpje op internet de overweg aan de Raadskuilderweg snel te sluiten. Dat gebeurt maandag en de hoogste baas van ProRail, CEO Pier Eringa, komt zelf naar Sittard-Geleen om de aannemer daarbij te helpen. ,,Dit is wat gevaarlijke situaties betreft een overweg van de buitencategorie. We zijn blij dat deze snel kan worden afgesloten”, aldus de woordvoerder van ProRail.

Lees ook: Einde van de stille overweg

Voor fietsers en voetgangers wordt een omleidingsroute aangegeven. Ze zullen langere tijd een omweg moeten maken, want de bouw van een tunnel onder het spoor door is gepland in 2020 en 2021.

Sittard-Geleen en ProRail hebben te kennen gegeven dat ook andere onbewaakte spoorwegovergangen voor langzaam verkeer in de stad zullen worden gesloten en vervangen door tunnels.

Door Eric van Dorst

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Sittard-Geleen