Internationale actie tegen maffiaorganisatie

Afbeelding: ANP

Politie en justitie uit Nederland, Italië, Duitsland en België zijn woensdagochtend bezig met een grote actie tegen de Italiaanse 'Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië. Het gaat om een gecoördineerde actie tegen het criminele samenwerkingsverband dat in heel Europa actief is.

In de vier landen vinden momenteel arrestaties en inbeslagnames plaats. Het gaat om tientallen invallen, waaronder in Nederland, maar meer informatie kan een woordvoerder van het Openbaar Ministerie nog niet geven.

Pizzeria's
In Duitsland zijn volgens nieuwswebsite Bild.de meer dan honderd plekken en objecten doorzocht, waaronder pizzeria's. De meeste invallen waren in Noordrijn-Westfalen en Beieren. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht, zei de federale politie in Wiesbaden. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA zijn er ook invallen geweest in Zuid-Amerika.

Onderzoek
De actie is het gevolg van een onderzoek dat in 2016 is begonnen en op Europees niveau is gecoördineerd. De actie wordt woensdag om twaalf uur bij Eurojust in Den Haag in een persconferentie toegelicht. Daar zijn onder anderen vertegenwoordigers van de vier landen en van Eurojust en Europol bij.

Calabrië
De 'Ndrangheta is een maffiaorganisatie uit Calabrië, in het zuiden van Italië, met tentakels over de hele wereld waaronder Nederland. Ze heeft de Siciliaanse Cosa Nostra verdrongen als machtigste criminele organisatie van Italië. De organisatie domineert de drugssmokkel naar Europa.

Vottari
Begin vorig jaar werd baas Santo Vottari opgepakt, hij was een van de meest gezochte criminelen in Europa. Hij werd onder meer gezocht als medeplichtige bij de geruchtmakende moorden op zes mensen in de Duitse stad Duisburg, ruim tien jaar geleden. Daar werden als gevolg van een vete tussen twee maffiaclans voor een pizzeria zes Italianen doodgeschoten.

'Ndrangheta machtigste Italiaanse maffiaclan
De 'Ndrangheta is een Italiaanse maffiaclan die zich onder meer bezighoudt met drugshandel, fraude, witwassen van geld en illegaal onlinegokken. De maffiaorganisatie komt oorspronkelijk uit Calabrië, in het zuiden van Italië. De 'Ndrangheta wordt beschouwd als de machtigste van de Italiaanse maffiaorganisaties, die ook zeer actief is in de rest van de wereld.

De naam 'Ndrangheta, een woord in het dialect van de streek Campanië, zou zijn afgeleid van andragathos, Grieks voor dappere man. De 'Ndrangheta werd in de 19e eeuw groot en machtig, doordat arme landarbeiders zich in Campanië tegen de uitbuiting door grootgrondbezitters, vaak adel van elders, organiseerden.

Ook na de afschaffing van die verhoudingen bleef de maffia een sterke aantrekkingskracht houden, mede door de hoge werkloosheid in de Mezzogiorno, het arme zuiden van Italië. Vorig jaar werd de baas van de 'Ndrangheta, Santo Vottari, aangehouden na te zijn ontdekt in een bunkerschuilplaats in Calabrië. Hij zou een van de daders zijn van de beruchte maffiamoorden in het Duitse Duisburg. Daar werden als gevolg van een vete tussen twee maffiaclans voor een pizzeria zes Italianen doodgeschoten. Vottari zou ook betrokken zijn geweest bij andere moorden.

In Nederland zijn de afgelopen jaren verschillende leden van de 'Ndrangheta opgepakt. Zo werd vorig jaar september nog een voortvluchtige Italiaan opgepakt op het Waterlooplein in Amsterdam. De Italiaanse autoriteiten zochten de man in verband met onder meer drugshandel. In september 2013 werd in Nieuwegein de toen 39-jarige Francesco N. aangehouden, die in Italië werd gezocht voor moord, het bezit van vuurwapens en lidmaatschap van de 'Ndrangheta. Hij hield zich vermoedelijk al langere tijd schuil in Nederland

 

 

Door ANP