Consumentenbond naar toezichthouder om Ryanair

Afbeelding: EPA

De Consumentenbond wil dat toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in actie komt om vliegmaatschappij Ryanair te verplichten gedupeerde reizigers te compenseren. De organisatie dient daarvoor een handhavingsverzoek in.

Ryanair weigert tot nu compensatie voor vertraging of geschrapte vluchten tijdens de stakingen van afgelopen zomer. De Ierse vliegmaatschappij vindt dat er destijds sprake was van overmacht en gedupeerde passagiers dus geen aanspraak kunnen maken op compensatie. Het bedrijf beroept zich daarbij op uitspraken van rechtbanken in Duitsland, Spanje en Italië, maar geeft desgevraagd geen details van die zaken.

Maatregelen

De Britse toezichthouder Civil Aviation Authority (CAA) kondigde eerder maatregelen aan als de prijsvechter niet met compensatie over de brug komt. De CAA schermde daarbij met Europese regelgeving. Welke maatregelen de toezichthouder treft als Ryanair in gebreke blijft, is niet bekendgemaakt.

Claimorganisatie EUclaim betwijfelt dat de door Ryanair aangehaalde rechtszaken relevant zijn voor aanspraken in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of Nederland. Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde dit voorjaar namelijk dat zelfs een onaangekondigde staking geen buitengewone omstandigheid is. De stakingen bij Ryanair waren aangekondigd.

Flinke kostenpost

De vakbondsacties kunnen een flinke kostenpost worden voor Ryanair. Alleen al in Nederland, België en Duitsland zijn er voor zeker 1,3 miljoen euro aan schadeclaims ingediend wegens de werkonderbrekingen.

Door ANP

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen