Gesprek tussen minister en Johan Derksen over homo-acceptatie van de baan

Johan Derksen tijdens een uitzending van het tv-programma Veronica Inside. Afbeelding: ANP Kippa

Er komt definitief geen gesprek tussen minister Ingrid van Engelshoven (emancipatie) en voetbalcommentator Johan Derksen over zijn omstreden uitspraken over homoseksualiteit in het voetbal. Derksen wijst een gesprek af als dat niet in de studio van Veronica Inside gebeurt.

Dat zegt een woordvoerder van Van Engelshoven nadat een medewerker van de D66-bewindsvrouw en Derksen telefonisch met elkaar hebben gesproken. ,,Derksen wilde niet op een gesprek ingaan, behalve als dat bij VI zou zijn’’, aldus de zegsman.

Van Engelshoven sprak Derksen vorige week aan op zijn omstreden uitspraken over homoseksualiteit in praatprogramma Veronica Inside. Daarin nam Derksen twee jonge homo’s op de korrel die een brandbrief hadden geschreven aan voetbalbond KNVB over de homo-onvriendelijke sfeer in voetbalstadions. ,,Je moet als homo wel een beetje zelfspot hebben en tegen grappen kunnen. We moeten niet doorslaan in dit land.’’ Later stelde hij ook: ,,We moeten ophouden met doen alsof het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je daar gewoon voor uit.’’

Pijnlijk

Die uitspraken vond de emancipatieminister ‘pijnlijk’, zei ze afgelopen donderdag.,,Kennelijk vindt Johan Derksen het buitengewoon grappig, maar het raakt mij. Hij doet er heel veel mensen pijn mee. Dat vind ik onnodig.’’ Ze riep hem toen ook op tot een gesprek. Dat zou die avond bij praatprogramma Pauw plaatsvinden, maar Derksen wilde dat volgens de woordvoerder van de minister niet.

Afgelopen vrijdag riep Derksen op zijn beurt Van Engelshoven op om in zijn programma in gesprek te gaan. Van Engelshoven vindt dat echter ‘niet de juiste setting om een genuanceerd gesprek te voeren’. Derksen stelde vervolgens dat de minister publiciteit wilde. ,,Dit is voor de bühne. Niemand kent dat mens en nu heeft ze eindelijk de kans om mee te liften.’’

Nu het gesprek met Derksen definitief van de baan is, heeft Van Engelshoven het Amsterdamse debatcentrum De Balie gevraagd een breder debat over acceptatie van homoseksualiteit in de sport te organiseren. Daar wil zij ook aan deelnemen.

Door Door AD/Hanneke Keultjes

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen