BN'ers hebben een nieuwe baan: Ja, ik wil … mensen trouwen

  • Dirk Zeelenberg: "Mensen trouwen is voor mij geen schnabbel."

Dirk doet het, Angela doet het, Jan doet het, Xander doet het en Mariska ook: bruidsparen in de echt verbinden. Trouwambtenaar zijn is voor BN’ers een geliefde bijbaan.

Onlangs kreeg Angela Groothuizen de zenuwen. Ze trouwde toetsenist Sven Figee van de band Sven Hammond Soul en moest haar toespraak in het Engels houden. Voor het eerst. Voor bruiloftsgasten van wie het overgrote deel nog nooit van Angela Groothuizen had gehoord. „Wat gebeurt er als mensen mij niet kennen? Gelukkig werkte het goed, met een lach en een traan zoals altijd.” Als ze daar staat in haar toga, komt haar theaterkant naar boven. Haar gevoel voor timing. „Het is iets dat dicht bij ons vak staat. Of je nu op tv iets presenteert, in het theater staat of mensen trouwt: je bereidt het goed voor en je presenteert het voor publiek”, zegt Groothuizen.

Eigen trouwkapel
Ze is bij lange na niet de enige BN’er die geregeld huwelijken sluit. Veel van hen worden telkens voor een dag benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand - Kees Tol bijvoorbeeld, Paul de Leeuw en Jandino Asporaat. Anderen pakken het serieuzer aan en worden tot trouwambtenaar ingezworen. Ze zijn dan zelfs in dienst bij een gemeente, al mogen ze ook daarbuiten huwelijken sluiten. Zo kunnen bijvoorbeeld Groothuizen (Alkmaar), Dirk Zeelenberg (Zaanstad), Xander de Buisonjé (Zaanstad) en Jan Versteegh (ook Zaanstad) ‘trouwambtenaar’ op hun cv zetten. En vergeet Imca Marina niet, die in het Groningse Oldambt al jaren haar eigen trouwkapel heeft.

22-02-22
De nieuwste BN’er die serieus als trouwambtenaar bijklust, is musicalactrice Mariska van Kolck. Zij volgde een opleiding en legde onlangs de eed af bij de rechtbank. Nu is ze in dienst bij de gemeente Westvoorne. In juni trouwt ze haar eerste paar. „Het is een verlengstuk van mijn werk, mijn kundigheid om te spreken en een lied te zingen”, zegt Van Kolck.

En laat dit ‘bijbaantje’ nu mooi uitkomen: het trouwseizoen - grofweg van juni tot en met september - loopt wanneer het in het theater rustig is. „Dat is iets waar een veel geboekt presentator rekening mee moet houden”, weet Dirk Zeelenberg. „Ik heb al een huwelijk staan voor 22-02-22 en al krijg ik nog zo’n mooie rol aangeboden, dan ben ik niet beschikbaar. Ik zou nooit een huwelijk kunnen afzeggen.” Hij is inmiddels meer bezig met zijn baan als trouwambtenaar dan als acteur. „Dit is voor mij geen schnabbel. Ik werd een jaar of vier geleden gevraagd door een bakkerspaar dat mij kende uit Divorce en het leek me leuk om eens te doen. Het bleek mijn nieuwe liefde. Acteren is doen alsof, dat doe ik al 32 jaar. Dit geeft verdieping, het gaat om echte gevoelens. Het is zo’n ongelooflijke eer om bij zo’n intiem en bijzonder moment te zijn.” Zijn bekendheid levert hem veel bruiloften op. In het voorjaar en zomer is hij elk weekend in touw.

Voorbereiding
Groothuizen krijgt meer aanvragen dan ze aankan. ‘Zomaar tussendoor’ is geen optie. De BN’ers zijn er zo 18 tot 20 uur aan kwijt. „Ik doe een voorgesprek, bel met ouders, beste vrienden en getuigen, schrijf een speech. Je moet op tijd aanwezig zijn, want het is hún dag - ze moeten niet de zenuwen hebben of ik wel kom opdagen”, zegt ze.

Zeelenberg: „Voorbereiding is belangrijk. Je moet met een geestig, ontroerend liefdes­document komen en de ins en outs van de familie kennen, anders kan zo’n ceremonie tenenkrommend zijn.”Bedragen noemen ze niet, maar het loont. „Mensen denken altijd dat BN’ers veel geld verdienen, maar dat valt mee. Dit is voor ons een leuk zakcentje”, zegt Groothuizen. Ze is duurder dan een onbekende trouwambtenaar. „Je boekt een beroemdheid die ook een liedje zingt op je plechtigheid. Al vraag ik niet de hoofdprijs hoor, ik wil niet alleen bij rijke mensen opdraven.”

Door Marlies van Leeuwen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen