Missiemuseum Steyl haakt in op vluchtelingenproblematiek

Bootkribbe uit Peru. Afbeelding: Missiemuseum Steyl

Het Missiemuseum in Steyl haakt met de kerstexpositie dit jaar in op de actualiteit. In de kerstkribbententoonstelling ‘Vlucht naar Egypte’ wordt een parallel getrokken met de huidige vluchtelingenproblematiek in de landen rond de Middellandse zee.

Het bijbelverhaal is alom bekend. Nadat hem ter ore was gekomen dat er in zijn land een Joodse Messias was geboren, gaf koning Herodes opdracht alle jongetjes van twee jaar en jonger in Bethlehem en omgeving om het leven te brengen. Op aanwijzing van een engel die in een droom aan hen verscheen, vluchtten Jozef en Maria hals over kop met hun kind naar Egypte.

De tentoongestelde collectie kerstkribben van het Duitse echtpaar Udo en Sieglinde Hergesell beeldt deze vlucht uit in veelsoortige taferelen. Het zijn beeldengroepen in alle maten en gemaakt van uiteenlopende materialen zoals klei, hout, papier, glas, klei, olijfhout, schelpen en paarlemoer.

Ze zijn afkomstig uit mediterrane landen als Sicilië, Israël, Mallorca en Egypte, maar ook uit Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en Europa. De expositie is aangevuld met schilderijen en drieluiken.

De kerstkribbententoonstelling duurt tot 3 februari en is dagelijks (behalve op maandag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag) te bekijken van 13.00 tot 17.00 uur.

Door Marcel van Lier
Venlo