‘Kerst vier je samen’ plaatst Brunssum in het licht

Nicole Vanderheiden op de plek van het Feest der Verwondering. Afbeelding: Judith Bouwels

‘Kerst vier je samen’ tovert op 14, 15 en 16 december het Lindeplein en het Vijverpark in Brunssum om tot een baken van licht. Met licht en vuur moet het Feest der Verwondering voor een wow-effect zorgen bij bezoekers vanuit de hele regio.

Voor de derde keer op rij wordt ‘Kerst vier je samen’ in Brunssum georganiseerd. Toen de gemeente dat deed, de twee voorgaande jaren, was het publiek welkom op het Lindeplein. Dit jaar is er een vierkoppige organisatie verantwoordelijk voor het evenement. Zij pakken het groter aan door het Vijverpark erbij te betrekken. Dat gedeelte wordt het Feest der Verwondering genoemd. Naast de versieringen in het park is er nog veel meer te zien, zegt de voorzitster van de organisatie, Nicole Vanderheiden. „Er zal een smid aan het werk zijn, een vuurkunstenaar geeft shows en bezoekers kunnen herinneringszakjes kopen, versieren en deze ophangen. Als er meerdere zakjes hangen, wordt er een hart gevormd, dat steeds groter wordt naarmate er meer bij komen.” De opbrengst van de herinneringszakjes gaat naar Stichting Nienoo.

Het Lindeplein

Het evenement start vrijdag om 16.00 uur, op het Lindeplein. „Het plein zal het aankomst- en afscheidspunt zijn, waar ook genoeg te doen is”, zegt Vanderheiden. De gratis schaatsbaan en carrousel vormen daar onderdeel van. Ook is er de ‘Kiosk’, waar alle drie de dagen live-optredens zullen plaatsvinden, van onder andere Hot Rod Riot, Harmonie Orkest Brunssum en Discover. Op het plein staan verder nog foodtrucks en is er een ‘Kiekebooth’, waar mensen op de foto kunnen. Deze laatste twee onderdelen zijn tegen betaling van bonnen. Eén bon kost 2,50 euro.

Combinatie van activiteiten

Vanderheiden hoopt dat de combinatie van alles wat er te zien en te doen is tijdens ‘Kerst vier je samen’ zorgt voor een wow-effect. „Het zal een ingetogen feest worden, waarvan alle activiteiten op zichzelf kleinschalig zijn, maar alles samen moet voor een mooi geheel zorgen.” Ter afsluiting kunnen bezoekers elke avond ‘de Vuurkunstenaar’ aanschouwen op een ponton in de vijver.

Bezoekers uit de hele regio

Het doel van de organisatie is om iets neer te zetten waar bezoekers uit de hele regio van kunnen genieten. „We wilden absoluut niets organiseren dat concurreert met een bestaand evenement uit een andere gemeente”, legt de voorzitster uit. „We willen graag iets neerzetten waar ook mensen van buiten Brunssum op af komen, waarbij we goed kunnen overleggen met andere organisatoren.” Naar de jaren toe hoopt de organisatie nog groter te kunnen uitpakken, maar voor de eerste keer zegt Vanderheiden trots te zijn op wat er aan gaat komen.

Door Judith Bouwels
Heerlen