Bibliotheek Venlo gaat laaggeletterde ouders extra wijzen op belang van voorlezen

Pasgeboren kinderen krijgen in Venlo een abonnement op de bibliotheek. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De bibliotheek in Venlo krijgt ruim drie ton subsidie om meer laaggeletterde ouders te wijzen op het belang van voorlezen aan jonge kinderen.

De gemeente Venlo stelt 340.000 euro beschikbaar voor het drie jaar lopende project BoekStartCoach. Deze coach is namens de bibliotheek wekelijks aanwezig op consultatiebureaus en bij kinderopvanglocaties. Het is de bedoeling om daar in gesprekken met (laaggeletterde) ouders te wijzen op het belang van voorlezen en lezen.

De Venlose bibliotheek doet al een aantal jaren mee aan het project BoekStart. Ouders krijgen na de geboorte van een kind een brief voor een gratis lidmaatschap bij de bibliotheek. Ook ontvangen ze een koffertje met informatie over voorlezen en een voorleesboekje. Momenteel maakt 33 procent van de ouders daar gebruik van. Het is de bedoeling dat door de inspanningen van de coach het aantal uitgegeven koffertjes met de helft gaat stijgen.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al voor de leeftijd van acht maanden worden voorgelezen hoger scoren op het gebied van taal. Dit heeft rond de leeftijd van vijftien maanden een positief effect op de woordenschat.

Door Daan de Hulster
Venlo