Einde aan verwarring over maximumsnelheid op A2

Afbeelding: Maartje van Berkel

Aan de verwarring over de toegestane snelheid op de spitsstroken van de A2 tussen knooppunt Het Vonderen en Urmond is een einde gekomen.

Technische problemen zijn verholpen, waardoor er in beide richtingen weer altijd 100 kilometer gereden kan worden op het vijftien kilometer lange traject.

Groene pijl

De verwarring ontstond in september. Als de spitsstrook gebruikt mag worden, prijkt normaal boven alle drie de rijstroken een groene pijl op het matrixbord. Overal mag 100 gereden worden. Vanaf september viel de groene pijl boven de spitsstrook echter weg en maakte plaats voor een 90-kilometer signaal.

Onderzoek heeft uitgewezen wat de oorzaak van het probleem is. De matrixborden staan ’s nachts op een gedimde stand en overdag op een felle. De matrixborden reageerden niet goed op de overgang, waardoor ze op zwart sprongen. Om duidelijk te maken dat toch op de spitsstroken gereden mocht worden, toonde Rijkswaterstaat het 90 km/u-signaal. Het matrixbord kent het getal 100 niet.

Dimstand

De software voor de matrixborden is nu de héle dag ingesteld op de dimstand, zodat zich geen problemen meer voordoen. Dat gebeurde handmatig, voor alle 34 matrixkasten op het traject. De pijlen branden weer permanent en er kan gewoon 100 gereden worden. De dimstand vormt in de donkere wintermaanden geen probleem. Er moet wel nog aan een permanente oplossing worden gewerkt.

Door Theo Sniekers
Echt-Susteren