Makelaars voeren huurcheck uit om hennepteelt aan te pakken

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Veel makelaars laten tegenwoordig een uitgebreide huurcheck uitvoeren bij potentiële huurders van woningen of bedrijfsruimtes om zo veel mogelijk te voorkomen dat er hennepteelt of andere ongewenste activiteiten plaatsvinden.

Zo biedt branchevereniging NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen) inmiddels een zogeheten woontoets aan. Daar kunnen aangesloten makelaars gebruik van maken. Die huurcheck kan uit meerdere onderdelen bestaan zoals een identiteitscontrole en een onderzoek naar de kredietwaardigheid van de kandidaat-huurder.

Identiteitscontrole

Bij de identiteitscontrole wordt onderzocht of een paspoort of identiteitskaart echt of vals is en of als gestolen of vermist is opgegeven. Ook kan de aanstaande huurder de vraag krijgen een salarisstrook te laten zien en een bankafschrift met daarop het overgemaakte loon.

De uitvoering van de NVM Woontoets verzorgt de Validata Group, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het screenen van persoonsgebonden gegevens.

Hennepteelt

Volgens NVM kan met de woontoets zo veel mogelijk voorkomen worden dat de makelaar in zee gaat met personen die achteraf niet betalen, geld witwassen of op het randje van een faillissement richting schuldsanering gaan. ,,Ook werpt u hiermee een drempel op tegen personen die met valse legitimatiebewijzen illegale bewoning of hennepteelt opstarten”, stelt NVM.

Ook makelaars die aangesloten zijn bij branchevereniging VBO Makelaar voeren huurchecks uit.

Lees ook: Woning voorgoed besmet na criminele activiteiten

Door Jan Hensels en Bram van der Heijden