Grote steun voor herstelplan Campus Kerkrade

Het herstelplan kwam terug op tafel nadat Kerkrade de afgelopen geen koper kon vinden voor het gebouw. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

De Campus in Kerkrade wordt zeer waarschijnlijk hersteld en weer in gebruik genomen.

Daarmee lijkt er na jaren eindelijk een einde te komen aan een van de grootste fiasco’s binnen de gemeente.

Politiek

Een overgrote meerderheid van de Kerkraadse politiek sprak zich donderdagavond tijdens een commissievergadering uit voor het herstelplan van het advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning, dat rond de 1 miljoen euro moet gaan kosten. „Wij zijn ervan overtuigd dat de nieuwe mogelijkheden van de Campus ten volle worden benut”, zei René van Drunen van de PvdA. „Wij zijn er ook van overtuigd dat de Campus zijn maatschappelijke waarde zal herwinnen.”

Bedenkingen

Alleen oppositiepartijen Ons Kerkrade en de SP lieten zich nog niet concreet uit. Zij bespreken het stuk nog in hun fractie. Ons Kerkrade-raadslid Herman Vleugels heeft met name op het technisch vlak nog enkele bedenkingen. De gemeente vertrouwt op de deskundigheid van Royal Haskoning en betonicoon Cees Kleinman.

Symbolisch bedrag

Het herstelplan kwam terug op tafel, nadat Kerkrade de afgelopen tijd geen koper kon vinden voor het gebouw. Een zoektocht leverde volgens de gemeente één serieuze gegadigde koper op. Serieus qua prijs was hij of zij in ieder geval niet, aangezien diegene volgens wethouder Tim Weijers een symbolisch bedrag wilde betalen. Voor een dubbeltje op de eerste rang dus. En daarmee akkoord gaan betekent dat Kerkrade een groot deel van huidige boekwaarde van 6,1 miljoen euro zou moeten afboeken. Dat is voor de gemeente een vrijwel onmogelijke opgave en tevens onaantrekkelijke keuze.

Gedeeltelijk herstel

Datzelfde geldt voor de opties sloop en volledig herstel. Ook die opties zijn te duur. En dus kiest Kerkrade nu waarschijnlijk voor de enige overgebleven optie: gedeeltelijk herstel zodat het gebouw weer voldoet aan de bouwnorm. De gemeente wijst erop dat Campus volgens deskundigen momenteel veilig is en er geen instortingsgevaar is. Zodra het gebouw aan de bouwnorm voldoet, kan het weer volledig open.

Sluiting

De Campus is een van de grootste debacles van Kerkrade. Het meer dan 20 miljoen euro kostende gebouw werd in 2005 geopend en voor een groot deel in gebruik genomen als middelbare school. Het pand vertoonde al snel scheuren en werd op 28 september 2012 door burgemeester Jos Som gesloten omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden.

Huurders

Later deze maand neemt de gemeenteraad een definitief besluit over herstellen van de Campus. Bij een positief besluit kunnen enkele nieuwe huurders, afhankelijk van welke delen van het gebouw al aan de bouwnorm voldoen, mogelijk snel hun intrek nemen.

Door Ruben van Erp
Kerkrade