Actie woonwagenbroers verrast Landgraaf

De broers Piet en Willem Soering. Afbeelding: De Limburger

Twee woonwagengezinnen bivakkeren sinds donderdagmiddag illegaal met twee caravans op een plantsoen voor het gemeentehuis van Landgraaf.

De broers Piet en Willem Soering arriveerden om vier in het gezelschap van twee vrouwen uit vanuit het Brabantse Mill. Daar verbleven ze sinds september eveneens zonder toestemming op een voormalig woonwagenkampje.  

Gesprek
In een gesprek met burgemeester Raymond Vlecken en wethouder Marlies Dreissen hebben de broers laten weten dat ze pas vertrekken als ze een standplaats voor hun caravans krijgen in Landgraaf.

Het gemeentebestuur van Landgraaf wijst die eis af en wil dat het gezelschap vrijdagochtend vertrekt. Gebeurt dat niet, dan worden er maatregelen getroffen. Dreissen: “We voelen ons overrompeld door de komst van deze mensen.”

Actie
Woonwagenbewoners voeren al geruime tijd in het hele land actie voor meer standplaatsen. De campagnes zijn begonnen sinds het ministerie van Binnenlandse Zaken een nieuw beleid hanteert. Dat beleid houdt in dat gemeenten meer rekening houden met de woonwensen van woonwagenbewoners.

Burgemeester Vlecken vindt echter dat de groep uit Mill geen rechten kan claimen in Landgraaf. “Sinds het nieuwe landelijke beleid is ingevoerd, praten we met vertegenwoordigers van de 28 gezinnen die op de vijf woonwagenkampjes in Landgraaf wonen. We bekijken samen met deze mensen wat de mogelijkheden zijn om meer standplaatsen te maken. Die gesprekken verlopen in een prima sfeer. Het kan dan niet zo zijn, dat dit proces verstoord wordt door een groep uit Brabant die hier nu ook opeens een plek wil hebben.”

Noodgreep
Piet en Willem Soering vinden hun claim gerechtvaardigd. “We worden van het kastje naar de muur gestuurd en komen geen stap verder. Onze komst naar Landgraaf is een noodgreep, we zien geen uitweg meer. Bovendien hebben we een familieband met Landgraaf. Die was er in Mill niet en daarom waren we kansloos om daar een standplaats te krijgen.”

De broers hopen op een soepele opstelling van de gemeente. Temeer omdat er volgens hen mogelijkheden in Landgraaf zijn. “Aan de Vogelzankweg en Europaweg-Noord kunnen met wat goede wil standplaatsen voor ons worden aangelegd.”

Door Marcel de Veen
Landgraaf