Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Verder lezen?

Beesel en Brüggen werken aan ‘Europa in het klein’

  • Beesel en Brüggen werken aan ‘Europa in het klein’
    Brüggen-Bracht, straks officiële partner van Beesel
Reuver / Beesel / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn -

Ze liggen al lang dicht bijeen. Beesel en het Duitse Brüggen. „We hebben goud in handen.” Nu nog verzilveren, is sinds kort het credo. Werken aan een officieel partnerschap.

De afstand tussen Beesel en de Duitse buren in Brüggen met de auto is exact 17,9 kilometer. Beide gemeenten deden in het verleden al wat samen. Grensoverschrijdende toeristische routes. Een voetbalwedstrijd. En CDU-burgemeester Frank Gellen was dit jaar voor het eerst op de dodenherdenking in Beesel Maar verder? „We gaan over de grens tanken, boodschappen doen. Maar we willen meer. Het klinkt wat idealistisch, maar we willen laten zien hoe mooi Europa is. We werken aan een Europa in het klein,” vertelt CDA-burgemeester Petra Dassen-Housen. Samenwerken, leren van elkaar, kansen aan weerszijden van de grens benutten. Ambtenaren en politici hielden in oktober een brainstormweekend. In het gemeentehuis van Beesel hangt een groot plakkaat, met tal van ideeën, rijp en groen. Wat is al concreet? Een grensoverschrijdende whatsapp-groep, een gezamenlijke evenementenkalender. Want als in Beesel het Draaksteken plaatsvindt, weten velen in Brüggen dat niet. En als dat al het geval is, hebben ze geen idee waar tickets te kopen.

Partners

In mei gaan de burgemeester een paar dagen op elkaars stoel zitten. Op de Dag van Europa - 9 mei - wordt een officieel partnerschap getekend. Op de grens, bij De Witte Stein. „Dat wordt een groot feest, met curryworst en bitterballen,” lacht Dassen. De toenadering mag dan een initiatief zijn van hogerop, bedoeling is uiteindelijk dat burgers, verenigingen, scholen en ondernemers aan weerszijden van de grens de handen ineen slaan. Op dat vlak is al progressie geboekt, vertellen Dassen en ambtelijk projectleider Alex Peeters. Wandelclubs gaan grensoverschrijdende tochten houden, BC Broekhin en de Gesamtschule Brüggen werken aan een theaterproject. Een project Grenzgeschichten staat op de rol. Interviews met Duitsers en Limburgers die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

Sport

En dan is er nog het grote sportevenement van 17 tot en met 19 mei: het Long Course Weekend Holland-Beesel. Voor het zwem-, fiets- en hardloopevenement gaat Beesel ook Duitse deelnemers werven. „We gaan er presentaties geven,” vertelt Peeters. De basis voor een partnerschap is gelegd. „We hebben goud in handen,” stelt Dassen. En dat goud moet verzilverd worden.