‘Beelden varkensleed geen sluitend b­­­­­ewijs’

Bron © ANP

Afbeelding: Animal Rights

De varkensfokkers waar Animal Rights schokkende taferelen heeft gefilmd, ontspringen mogelijk de dans. Toezichthouder NVWA kan pas ingrijpen als ter plekke is vastgesteld wat er is gebeurd, zegt minister Carola Schouten van Landbouw.

Het werk van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt bemoeilijkt doordat de dierenrechtenorganisatie de beelden niet aan de dienst heeft voorgelegd, zegt Schouten. ,,Als je misstanden ziet of constateert, meld dat dan ook bij de NVWA.’‘ Nu is de misstand volgens de minister nog niet zomaar bewezen. ,,Je kunt niet zomaar op basis van beelden zeggen: dus het is fout. Daar moet ook wel echt een check voor plaatsvinden.’‘

Onverdoofd

Animal Rights filmde met een verborgen camera bij twee varkensfokkerijen in het Gelderse Lunteren en Nuenen in Noord-Brabant. Biggetjes worden in kratten gegooid en krijsen het uit wanneer hun staartjes onverdoofd worden afgesneden.

Pas op: schokkende beelden

ANIMAL RIGHTS UNDERCOVER IN HART VAN DE VARKENSINDUSTRIE - no logo from Animal Rights Nederland & België on Vimeo.

Ook is te zien dat ontlastingsmonsters letterlijk uit de biggetjes worden geknepen en varkens tegen hun kop worden geschopt. Daarnaast laten de beelden spartelende, zieke en gewonde biggen zien. Zij worden aan hun lot overgelaten.

Gillen

Volgens Animal Rights zijn het couperen van de staart en het slijpen van de tanden standaardpraktijken die bij de wet verboden zijn. ,,De biggen gillen bij deze pijnlijke handelingen terwijl de moedervarkens, gevangen tussen de stalen stangen, machteloos toekijken’‘, zegt Erwin Vermeulen van de organisatie.

Volgens hem zijn de gruwelbeelden geen uitzondering. ,,We hebben nog wel meer beelden. Dit is de manier waarop varkens gehouden worden in Nederland.’‘

Onderzoek

De NVWA wil van Animal Rights weten om welke bedrijven het gaat. ,,Dan kunnen we dit onderzoeken. Wij hebben de beelden bekeken en we zien wel een aantal zaken waar we vraagtekens bij hebben.’‘

Tegelijkertijd zijn volgens hem handelingen, zoals het vijlen van tanden, wel toegestaan. ,,Maar het is natuurlijk heel onaangenaam om die dieren zo te zien gillen. En het is niet toegestaan dat zo’n jongetje de dieren schopt.’‘ Uit eerdere inspecties van de NVWA bleek al dat er veel mis is bij varkensfokkerijen.

Volgens de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) geven de beelden ,,geen realistische weergave van het reilen en zeilen’‘ op een gemiddeld varkensbedrijf. ,,Dit is niet oké.’‘

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen