Kantje boord voor glasvezel in Noordoost-Limburg

Gedeputeerde Hans Teunissen (rechts) en projectleider Hans ter Beek van Glasvezel Buitenaf in Noordoost-Limburg.

Zes dagen voor de deadline heeft 25 procent van de bewoners in het buitengebied van Noordoost-Limburg zich aangemeld voor glasvezel. Vereist is 50 procent.

„Het is nu of nooit”, waarschuwt gedeputeerde Hans Teunissen. Projectleider Hans ter Beek van Glasvezel Buitenaf waarschuwt dat de deadline van 17 december hard is. „Zijn er te weinig aanmeldingen? Dan komt het er niet.”

Bij voorgaande glasvezelprojecten leek het er ook vaak op dat de 50 procent niet op tijd behaald werd, maar lukte het door een eindsprint alsnog. In Noordwest-Limburg was vier weken voor het einde van de inschrijvingstermijn 13 procent aangemeld. Uiteindelijk schreef 55 procent van de mensen zich in.

Spannend

Ditmaal lijkt het echter lastig te worden. Er zijn pas 597 mensen aangemeld, waar het dubbele aantal nodig is. Deputé Teunissen benadrukt dat „glasvezel voor het buitengebied nog nooit zó dichtbij is geweest”. Hij bekent echter ook dat het spannend wordt.

Aanbieder Glasvezel Buitenaf wil vanaf volgend jaar een glasvezelnetwerk realiseren aan de oostzijde van de Maas. Het gebied loopt van Bergen tot Echt-Susteren. De gemeenten Gennep, Venray en Horst aan de Maas doen niet mee, omdat er lokale initiatieven zijn om glasvezel aan te leggen. Bewoners van het buitengebied in Noordoost-Limburg zijn bovenop de gewone abonnementskosten vastrecht verschuldigd. Dat is 17,50 euro per maand of 2200 euro eenmalig.

Eising Kempen

Een ander bedrijf, Eising Kempen, is eveneens van plan glasvezel aan te leggen in gemeenten in Limburg waar dat nog niet is. Het verschil met Glasvezel Buitenaf is dat Eising Kempen glasvezel binnen en buiten de bebouwde kom wil aanleggen en geen vastrecht hanteert. In de kop van Noord-Limburg (Mook en Middelaar, Gennep, Bergen) is gestart met de wervingscampagne. Andere gemeenten volgen later.

Door Peter Heesen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Bergen