Overheid opent jacht op onzichtbare drugsbazen

  • Politie tijdens de ontmanteling van een drugslab in Maastricht.

De onderwereld van Brabant en Zeeland kent tussen de vijf en vijftien grote drugsbazen die al jaren ongrijpbaar zijn. De situatie in Limburg is niet heel anders, zegt criminoloog Hans Nelen van de Universiteit Maastricht.

Uit onderzoek van bureau Beke, dat in opdracht van de Taskforce Brabant-Zeeland is gedaan, blijkt dat de onzichtbare topfiguren al jaren aan de touwtjes trekken in het drugsmilieu. Ze zitten tot over hun oren in de drugs en worden nooit opgepakt bij het oprollen van weer een hennepkwekerij of synthetisch drugslab.

Van Brabant en Zeeland is bekend dat het de twee meest problematische drugsprovincies van Nederland zijn.

Cocaïnehandel
Er is sprake van verharding in het circuit, mede door de opmars van cocaïnehandel. De overheid is dan ook van plan om de jacht op deze topfiguren op te voeren.

Lees ook: De strijd tegen drugscriminaliteit: een kat- en muisspel

Criminoloog Nelen erkent dat ook in Limburg dit soort onzichtbare drugsbazen actief is. „Politierechercheurs kunnen zo een paar namen noemen. Dit soort activiteiten houdt natuurlijk ook niet op bij de grens.”

Grote jongens
Die drugswereld is volgens hem zo groot geworden dat het moeilijk is om de grote jongens achter de schermen te pakken. „Ze hebben genoeg mensen om zich heen om het vuile werk op te knappen. Je moet ze dus strafrechtelijk en fiscaal een klap kunnen geven. Maar het lukt maar zelden om hun vermogen af te pakken. En als het al lukt om ze wat te ontnemen dan is dat vaak een schijntje van wat in die wereld omgaat. Het verdiende geld komt via landen als Panama weer terug in Nederland en is dan niet meer te linken aan criminele activiteiten.”

Meer slimheid
Volgens de Maastrichtse deskundige moet er meer samengewerkt worden met de landen om ons heen. „We moeten de informatie bij elkaar leggen om zo heel systematisch die criminaliteit aan te kunnen pakken. Dat gebeurt nu nog veel te weinig. Ik denk dat we daarvoor vooral meer slimheid nodig hebben.”

Door onze verslaggevers