Zus Nicky Verstappen: ‘Ik wil Jos Brech laten voelen wat hij ons heeft aangedaan’

Femke Verstappen (midden) met haar ouders bij een persconferentie over de dna-match van verdachte Jos Brech Afbeelding: Harry Heuts

Voor Femke Verstappen (28) kwam er dit jaar na twintig jaar onzekerheid met de arrestatie van Jos Brech iets meer duidelijkheid over de dood van haar broertje Nicky. In een openhartig interview met Viva vertelt ze over die moeilijke tijd. “Écht gelukkig word ik nooit meer.”

„Het verdriet is er gewoon altijd. Soms op de voorgrond, soms op de achtergrond. Maar het is er altijd”, zegt Femke tegen het blad. „Ik heb ook last van stemmingswisselingen, er zijn dagen dat ik opsta en weet: dit wordt niks.”

Pesten

„Op het begin leeft iedereen mee,” vertelt Femke over de tijd vlak na de dood van haar broertje. Maar al snel sloeg dat om, omdat de onderzoeken ook andere geheimen van het dorpje Heibloem aan het licht brachten. „Ik weet alleen dat ik veel werd gepest op school, dat ik in de pauzes alleen zat. Ik werd steeds minder uitgenodigd op feestjes en op het laatst had ik helemaal geen vriendjes en vriendinnetjes meer. En dat was nog maar het begin. Op den duur kwamen er zelfs een soort anti-Femke clubjes.”

Lees ook:Dossier Nicky Verstappen: onderzoek vol mankementen

Het was een reden om uit het dorp te vertrekken: „Het ging gewoon niet meer. We werden daar weggekeken, om het zo maar te zeggen.”

Aftakelen

De twintig jaar daarna bleef het gezin met vragen zitten. Af en toe kwam er een tip en gloorde er even hoop, maar het bleek steeds tevergeefs. Femke zag hoe haar ouders steeds verder aftakelden, vertelt ze.” We waren al nooit echt uitbundig, waren altijd al het liefst thuis, maar na de dood van Nicky werd dat nog erger. Nog net even voor de boodschappen naar buiten, daarna snel terug en de deur dicht. Weg van de boze buitenwereld.”

Lees ook:Vraag der vragen over laatste uren van Nicky blijft onbeantwoord

Zelf kon Femke wel gewoon puberen, zegt ze. „Ik heb bijvoorbeeld een tijdje in een gabberfase gezeten, met Lonsdale-kleding enzo. Toen wisten mijn ouders totaal niet wat ze met me aan moesten. Mijn moeder zei steeds: ‘Ik bén er al een kwijt, nu niet jou ook nog.’’

Overrompeld

Over het moment dat het nieuws over de dna-match met Jos Brech kwam zegt Femke: „Ik was helemaal overrompeld. Al die jaren had ik gedacht dat het een bekende was geweest, omdat ik zeker wist dat Nicky nooit met een onbekende mee zou gaan, daar was hij veel te bangig voor. En nu dus toch.”

Lees ook: Wie is Jos Brech?

Ze is blij dat er eindelijk een verdachte is, maar er komen ook nieuwe zaken bij waar ze niet aan wil denken. Dat Jos Brech pedofiel is bijvoorbeeld. Toch wil ze weten wat Nicky heeft moeten doorstaan. „Dat is voor mij echt prioriteit numero uno, dat wíl ik weten. Tot in detail, ja. Ik hoop gewoon zo dat hij er niks van heeft meegekregen.”

Cel

Over Brech zegt ze: „Of ik hem haat? Het is wel iets meer dan haat. In mijn gedachten is hij een monster …. van mij mag hij de rest van zijn leven in een kleine betonnen cel zitten. Dat lijkt me het allerergst voor een natuurmens.”

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen