Tunnelbeveiliging A73 faalde bij fataal ongeluk spookrijder

Ravage na de frontale botsing met de spookrijder die net de Roertunnel uit kwam. Afbeelding: John Peters

Het systeem dat stilstaande auto’s en spookrijders moet detecteren in de A73-tunnels bij Roermond, heeft vorig jaar niet gewerkt toen een 26-jarige Pool vanaf de verkeerde kant de Roertunnel in reed.

De man reed met hoge snelheid door de tunnel en botste bij de uitgang frontaal op de auto van het 22-jarige model Dominique Lousberg (22) uit Tilburg. Beiden overleefden de klap niet.

Lees ook:  Spookrijden: hoe kan dit toch steeds weer gebeuren?

Uit een onderzoek dat het ministerie van Infrastructuur liet uitvoeren, blijkt dat het snelheidsdiscriminatiesysteem (SDS) in de Roertunnel niet werkte. Het systeem moet stilstaande auto’s en spookrijders detecteren. Bij de bouw van de Roertunnel was het SDS één van de vele haperende systemen die bij de oplevering tot storingen en vertraging leidden. De bouwer denkt dat het SDS de Pool niet zag omdat die hard reed. Een politiewagen die later die nacht, toen de weg al was afgesloten, tegen het verkeer de tunnel in reed is ook niet gedetecteerd. Een brandweerwagen wel.

Valse meldingen

In 2010 haperde het systeem ook al toen een spookrijder de tunnel in reed. Destijds bleek dat het SDS dagelijks veel valse meldingen van spookrijders gaf.

Onderzoeksbureau Royal Haskoning DHV dat het dodelijk ongeluk van 19 november vorig jaar onderzocht, kan niet aangeven of een werkend SDS de botsing had kunnen voorkomen. De operator had wel tijdig de tunnel kunnen sluiten, stelt het bureau. Maar de Pool reed zo hard, dat hij mogelijk alle rode lichten had genegeerd.

Lees ook: Eigen historie nekt tunnels

Te laat

Uit het onderzoek blijkt dat de operators van de Roertunnel pas een telefoontje kregen van de verkeerscentrale in Helmond - waar de meldingen van de spookrijder binnenkwamen - toen het al te laat was. In Helmond werd niet meteen beseft dat de spookrijder richting tunnel reed.

Onderzoeksraad

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur haalt in een brief aan de Tweede Kamer fel uit naar Rijkswaterstaat dat in haar ogen laks heeft gereageerd op de onderzoeken en dat ook nabestaanden in onwetendheid hield. Ze heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid gevraagd het dodelijk ongeval te analyseren.

Door Paul Bots

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu
Roermond

Gemeenteberichten