OM eist dertien jaar celstraf tegen Geleense Satudarah-president

Ter illustratie. Afbeelding: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag een gevangenisstraf van dertien jaar geëist tegen Satudarah-kopstuk Stephan P. (42). De Geleense motorclubleider heeft zich volgens justitie schuldig gemaakt aan negen misdrijven. Ook twee andere leden stonden dinsdag terecht.

Volgens het OM heeft Stephan P. zich schuldig gemaakt aan afpersingen, vrijheidsberoving, deelname aan een criminele organisatie, witwassen, het overtreden van de Opiumwet en het voorhanden hebben van wapens en munitie.

Politieactie

P. werd samen met nog vier clubleden op 6 december 2017 gearresteerd nadat de politie via heimelijk opgehangen opnameapparatuur bij een dertigtal bijeenkomsten had meegekeken en -geluisterd. Tijdens een van die sessies, op 1 december 2017, zou een man zijn gegijzeld en afgeperst. Hij was zelf geen lid van de motorclub, maar moest op het matje komen in het clubhuis omdat hij een Satudarah-lid financieel zou hebben benadeeld. Het slachtoffer zou aan de haal zijn gegaan met de opbrengst van een wietplantage en tot 15 december de tijd hebben om 50.000 euro te betalen. Zo ver kwam het niet. Een aantal dagen later arresteerden agenten de top van de Geleense Satudarah. Later werden nog meer verdachten opgepakt, van wie een aantal inmiddels op vrije voeten is gesteld.

‘Road captain’

Naast de president stonden dinsdag nog twee verdachten voor de rechter, onder wie ‘road captain’ Dirceu P. (35). De wegkapitein kwam eerder in het nieuws toen hij vorig jaar op vrije voeten werd gesteld. De rechters waren het toen eens met zijn advocaat Peer Szymkowiak dat justitie te weinig bewijs had voor de betrokkenheid van P. bij een afpersing en vrijheidsberoving in het clubhuis op 1 december. Naast die twee delicten staat hij terecht vanwege deelname aan een criminele organisatie. Tegen hem werd dinsdag 7 jaar celstraf geëist.

De derde verdachte dinsdag was de 42-jarige Henk N., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de afpersing en vrijheidsberoving op die beruchte 1 december. Het OM wil dat hij voor 4 jaar de cel ingaat.

Eisen

Vorige maand hoorden zeven andere verdachten celstraffen van drie tot elf jaar tegen zich eisen. Justitie wil vicepresident Paul S. elf jaar achter tralies hebben, secretaris Anthy P. acht jaar en ‘sergeant at arms’ Dave E. en penningmeester Manu P. zeven jaar. Tegen drie andere verdachten werden drie en vier jaar celstraf geëist.

De rechter in Roermond doet op 22 februari uitspraak in de Geleense Satudarah-zaak.

Fer Loontjes

Stephan P. is in het verleden vaker veroordeeld, onder meer in 1997 en 2011. De eerste keer kreeg hij op 21-jarige leeftijd acht jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van de Geleense kastelein Tonie Kentjens in 1997. Daarna kreeg hij acht jaar celstraf voor de dood van Fer Loontjes tijdens carnaval in 2008.

Door Rik van Hulst

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Sittard-Geleen