‘Hoge straffen voor Satudarah stemmingmakerij van het OM’

Ter illustratie Afbeelding: ANP

Er hangt de Geleense Satudarah-president Stephan P. (42) een celstraf van dertien jaar boven het hoofd voor negen delicten. Zijn advocaat, Peer Szymkowiak, pleitte woensdag voor vrijspraak en strafvermindering. Hij hekelde ‘de stemmingmakerij van het OM’.

Advocaat Peer Szymkowiak, die woensdag de verdediging voerde van drie verdachten in de Satudarah-zaak, was naar eigen zeggen ‘een beetje boos’. Volgens hem is de reden van de ‘hoge’ geëiste celstraffen dat het OM een vuist wil maken tegen motorclubs. In de ogen van justitie zou een motorclub ‘een ongewenst fenomeen zijn in de maatschappij’. „Ze zouden dus moeten verdwijnen, maar de echte criminaliteit die de burger rechtstreeks raakt, krijgt geen aandacht of wordt afgedaan met lage strafeisen. Aangiftes blijven liggen van zaken waar de burger dagelijks last van heeft.”

Geschetst beeld

Szymkowiaks cliënten Satudarah-leider Stephan P. (42), ‘road captain’ Dirceu P. (35) en de 42-jarige Henk N. hoorden een dag eerder respectievelijk dertien, zeven en vier jaar tegen zich eisen voor diverse delicten, die breed werden uitgemeten in de pers. De verdediging, die op de meeste feiten om vrijspraak vroeg, stelde echter dat er niets blijkt te kloppen van het door politiek en media geschetste beeld, omdat de maandenlange inkijkoperatie van de politie slechts een beperkt aantal feiten heeft opgeleverd.

Daarnaast zouden de slachtoffers ‘geen weerloze, willekeurig gekozen slachtoffers’ zijn, aldus Szymkowiak. „Het gaat om volwassen mannen die van de hoed en de rand weten. Daar moet de strafmaat een matigend effect op hebben. Het gaat hier niet om omaatjes die onder dreiging van een mes gedwongen zijn om de zojuist door hen gepinde AOW af te staan.”

Onrechtmatig

Het bewijs dat via heimelijk opgehangen apparatuur is verkregen, zou volgens Szymkowiak überhaupt niet gebruikt mogen worden. De politie keek en luisterde mee bij een dertigtal bijeenkomsten in het Geleense clubhuis Merpati, maar zou die apparatuur op basis van oude informatie, gericht op enkel de president, hebben opgehangen. Szymkowiak vermoedt dat de politie een groter doel voor ogen had en de opdracht had om bewijs tegen motorclubs te verzamelen.

Cocaïne

Een andere frustratie van Szymkowiak is de, in zijn ogen, stemmingmakerij van het OM. Als voorbeeld haalde hij het feit aan dat kopstuk Stephan P., met negen delicten op zijn dagvaarding, zich schuldig zou hebben gemaakt aan het overtreden van de Opiumwet. Hij zou ten minste 1,73 gram cocaïne in huis hebben gehad. Uit onderzoek blijkt echter, aldus de verdediging, dat het slechts om 0,39 gram ging. „Een zeer kleine hoeveelheid voor eigen gebruik. Toch moest het op de dagvaarding van cliënt prijken.”

De rechter doet 22 februari uitspraak in de zaak met in totaal tien verdachten.

Door Rik van Hulst
Sittard-Geleen