Management neemt zelf ‘oer-Tegels’ bedrijf Poeth over

Foto uit de oude doos van machinebouwer Poeth. Afbeelding: Poeth

Het management van machinebouwer Poeth in Tegelen heeft het bedrijf van eigenaar Willem Weideman (72) overgenomen.

De vier leden van het managementteam hapten toe toen Weideman het bijna honderd jaar oude Poeth in de etalage zette. Algemeen directeur Marc Peerlings: „Er dienden zich investeringsmaatschappijen aan die voor het snelle geld gaan. Daar konden we als managementteam niet achter staan: we willen vooral continuïteit van het bedrijf.” Uiteindelijk besloot het viertal zelf de zaak over te nemen en komt het Tegelse bedrijf na circa veertig jaar weer in Limburgse handen.

Poeth, opgericht in 1921, is van oorsprong een familieonderneming en „een oer-Tegels bedrijf”, zoals Peerlings het omschrijft. „De meeste werknemers komen hier uit de buurt.” De familie Poeth verkocht in een grijs verleden het bedrijf aan een investeringsmaatschappij. Naderhand kwam Poeth in handen van Weideman. Bij de onderneming staan 65 medewerkers op de loonlijst.

Poeth is specialist in de ontwikkeling en bouw van machines en installaties voor opslag en transport van droge grondstoffen in bulkmassa’s, zoals poeders, mout en veevoer. Opdrachtgevers zijn doorgaans bedrijven in onder meer voeding, chemie en ook brouwerijen in binnen- en buitenland.

Zo bouwt Poeth naar eigen zeggen de installaties voor de mouterijen van alle grote bierbrouwers. Momenteel loopt een project voor een mouterij in Cambodja. Voor de installatie moeten vanuit Tegelen minstens dertig zeecontainers verscheept worden. Van oudsher maakt Poeth ook machines en installaties voor de mengvoederindustrie.

Het bedrijf gaat in de tweede kwartaal van dit jaar een nieuwe productiehal bouwen op de bestaande locatie in Tegelen. Uitbreiding van werkgelegenheid ligt echter niet direct in het verschiet. Poeth besteedt ook veel werk uit: „Een silo gaan we niet zelf maken: die kopen we in. Maar alles waar een motor aan zit, willen we graag zelf maken.”

Door Will Gerritsen