In Weert opgepakte terreurverdachten blijven in de cel

Afbeelding: Videostill politie

De zes mannen die worden verdacht van het beramen van een aanslag op een festival of ander evenement in Nederland, blijven langer in de cel. De rechtbank in Rotterdam bepaalde dat donderdag tijdens de eerste inleidende zitting tegen de terreurverdachten.

Volgens de officier van justitie is met de arrestatie van de mannen afgelopen september Nederland ,,zonder twijfel” aan een grote aanslag ontsnapt. Ondanks die grote dreiging, heeft Nederland ,,geen reëel gevaar gelopen” benadrukte hij. Dat komt omdat de inlichtingendiensten de mannen op de korrel hadden en wisten te infiltreren.

De terreurverdachten - tussen de 21 en 35 jaar - worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie.

Lees ook:In Weert opgepakte terreurverdachten voor de rechter

,,Het OM heeft een groep gecreëerd en vrees voor een aanslag gecreëerd. Maar zonder het OM was er geen groep geweest”, aldus de advocaat van Hardi N. en Morat M. Volgens hem is de 34-jarige hoofdverdachte N. door de infiltrant tot iets gebracht wat hij anders niet zou hebben gedaan.

Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met kalasjnikovs en bomvesten een terreuraanslag plegen op een festival. Het is nog altijd onduidelijk welk evenement ze op het oog hadden.

Infiltrant

De wapens werden besteld bij de infiltrant. Die deed zich voor als leverancier en regelde eind september een ontmoeting in een vakantiehuisje in Weert. De wapens waren vooraf onklaar gemaakt. In het vakantiepark werden de verdachten aangehouden. Verdachte Waïl el A. heeft daarbij meerdere keren geprobeerd op de agenten te schieten, met de onklaar gemaakte wapens.

Lees ook: Oefenende terrorismeverdachten in Weert vastgelegd op videobeelden

De mannen komen uit Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen. Drie van hen waren donderdag aanwezig in de rechtbank in Rotterdam, de andere drie kozen ervoor niet te verschijnen.

De volgende zitting is op 3 april.

Door ANP