Buren vragen in kort geding stopzetting bouw supermarkt in Maastricht

Ondanks dat de rechter nog moet beslissen of de winkel open mag, kondigt Coop de opening aan. Afbeelding: Rob Oostwegel

Een bewoner van het Maastrichtse Jekerkwartier en buurtsuper Cobben aan de Glacisweg vroegen vrijdag aan de rechter de vergunning voor een supermarkt aan de Sint Pieterstraat op te schorten.

Ze eisten bij de rechtbank in Roermond schorsing van de vergunning door de gemeente Maastricht aan supermarktketen Coop om aan de Sint Pieterstraat een winkel te vestigen. Er is haast bij, want Coop kondigt aan op 19 februari open te gaan.

Overlast

De rechter wilde eerst weten waarom de eisers tegen de komst van de winkel zijn. Buurtbewoner Huub Smeets antwoordde dat de winkel voor overlast zorgt. „De koelinstallatie ligt veertig meter van mijn woning en produceert 62 decibel aan geluid.” Ook vreest hij overlast van het laden en lossen. Daarnaast verwacht hij parkeeroverlast. „Met 6000 tot 8000 klanten per week krijg je geheid zoekverkeer in de buurt.”

Marcel van Doornik, jurist van de gemeente Maastricht:„Als Smeets last van de koeling ondervindt, wordt er gehandhaafd.” Over het laden en lossen: „Dat gebeurt aan de voorzijde van het pand, Smeets woont aan de achterzijde.” De vrees voor parkeerproblemen werd tegengesproken. Het zou namelijk niet gaan om een reguliere supermarkt. Elmer Blom namens de Coop: „Dit is een stadswinkel, bedoeld voor klanten die te voet of op de fiets komen. Er wordt met mandjes gewerkt.”

Concurrentie

Hen Cobben van de buurtsuper aan de Glacisweg in Sint Pieter gaf aan te vrezen voor concurrentie. „Ik heb geïnvesteerd in verbouwing van mijn zaak, omdat ik ervan uitging dat er geen nieuwe supermarkt in de buurt zou komen.” Gemeentejurist Van Doornik: „Op basis van het bestemmingsplan is het Jekerkwartier niet gevrijwaard van toekomstige nieuwe supermarkten.

Daarmee raakte hij de crux van de zaak. Is een supermarkt in strijd met het bestemmingsplan? De rechter: „De letterlijke tekst gaat uit van bestaande detailhandel in het pand: keuken en sanitair. (keukenzaak Kobalt zat in het pand ten tijde van het bestemmingsplan, red.). Nieuwe detailhandel moet volgens de regels afgewogen worden.”

Letterlijke tekst

Volgens de gemeentejurist is ‘de functie van detailhandel op zich hier toegestaan’. De rechter verklaarde de bedoeling van de gemeente te begrijpen, maar dat ze niet de letter volgt. „Met je boerenverstand is de gemeente te volgen: er is detailhandel. Maar in jurisprudentie gaat de letterlijke tekst voor.”

De rechtbank doet op 1 februari uitspraak.

Door Sjak Planthof
Maastricht