Gemeente wijst bezwaren tegen hotel Valies af

Het restaurant in ’t Valies waar de buurt veel moeite mee heeft. Afbeelding: Jan Paul Kuit

Roermond heeft de bezwaren van de buurt tegen de nieuwe vergunningen voor hotel Valies afgewezen. Dat betekent onder meer dat het Aziatisch restaurant mag blijven.

De uitspraak van de commissie beroep- en bezwaarschriften is een harde dobber voor de bewoners van Voorstad St. Jacob die hun vertrouwen in de gemeente toch al kwijt waren. Zij blijven van mening dat Valies-eigenaar Victor Adams via salamitactiek toch zijn oorspronkelijke bouwplan erdoor heeft gedrukt en de gemeente daaraan heeft meegewerkt. De omwonenden kijken nog of ze naar de rechter stappen.

Nieuwe vergunningen

Toen het hotel bijna gereed was, vroeg en kreeg Adams twee nieuwe vergunningen die zaken legaliseren die niet in de oorspronkelijke plannen staan. De belangrijkste wijziging is de komst van een restaurant. Aanvankelijk zou het ’t Valies louter een ontbijtruimte krijgen voor gasten; nu zit er een Aziatisch restaurant. De commissie bezwaar- en beroepschriften gaat niet in op de vraag of het restaurant ‘een vernieuwend en hoogwaardig concept’ is, waarmee de gemeente de vergunning legitimeert. Volgens de commissie biedt het horecabeleid van Roermond meer ruimte en hoeft er niet per se sprake te zijn van een vernieuwend concept. Evenmin vindt ze dat het restaurant, met terras dat tot middernacht open is, tot onevenredige (geluids)overlast leidt voor de buurt. Wel adviseert de commissie de gemeente zwart op wit vast te leggen dat het restaurant geen afhaalfunctie mag krijgen.

Geen extra overlast

Bezwaren tegen (bouwkundige) wijzigingen wijst de commissie eveneens van de hand. Volgens haar leveren die geen extra overlast op vergeleken met het oorspronkelijke plan. Dat ondernemer Adams voorzieningen heeft getroffen die doen vermoeden dat hij een dakterras wil realiseren, is voor de commissie geen reden voor aanvullende voorwaarden in de vergunning. Kwestie van handhaven mocht dat gebeuren, luidt haar oordeel.

De gemeente heeft Adams inmiddels dwangsommen aangezegd omdat installaties op het dak hoger zijn dan toegestaan en geluidsschermen niet voldoen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de termijn om de zaken in orde te brengen afgelopen donderdag is verstreken en inning van de boetes volgt. Adams heeft beroep bij de rechtbank aangetekend.

Door Gertie Driessen
Roermond